Veled vagyok, és segítek 1.

Világszerte képeznek ki segítőkutyákat fizikailag és mentálisan korlátozott emberek számára. Az állatok nagyobb fokú függetlenséget és szabadságot biztosítanak embertársuknak. A segítőkutya a fogyatékos rehabilitáció újfajta, költséghatékony eszköze lehet.

20100526-torvenyasegitokutyakrol1A segítőkutyák mindennapos tevékenységeket végeznek, kinyitják az ajtót, megnyomják a zebránál az átkelést jelző gombot, felveszik a leejtett tárgyakat. A legfontosabb azonban, hogy egyfajta önbizalmat és függetlenséget nyújtanak gazdáiknak.

„Java megváltoztatta az életemet. Parkinson-kórosként sokat kell mozognom, és ő buzdít sétára, és hogy elvégezzek dolgokat. Egyszerűen fényt hoz az életembe.” „Elestem a könyvtárban, és odahozta a telefont, hogy segítséget hívhassak. Aggódott értem, és amíg a segítség meg nem érkezett, végig velem maradt.” „Amióta Phoebe velem van, sokkal több mindent megteszek. Szereti a meleg időt és a hosszú sétákat… Így hát elmentünk kempingezni, és mindketten nagyon élveztük! Segít a ház körül is. Remek dolog, hogy tudja nyitni és csukni az ajtókat, és a legyek nem szállnak be a lakásba. Odaadja a pénztárcámat a buszvezetőnek, ami megkönnyíti számomra az utazást, és sokkal több helyre eljutok.” Ilyen és ehhez hasonló lelkes mondatok mindennaposak a segítőkutyák gazdáitól.

A segítőkutyák már 3-4 éves kisgyerekeknek is nagy fokú függetlenséget biztosítanak, hiszen nincs szükség rá, hogy a szülők folyamatosan szemmel tartsák őket. „Amikor a tolókocsijával kimegy a kertbe, vagy a szobában játszik, Yoda folyamatosan követi. Tökéletes csapatot alkotnak” – mondja az 5 éve Morgan anyukája. Yoda azonban nem csak a legjobb barátja a kisfiúnak, hanem a motorikus képességeit és a beszédét is fejleszti, mivel Morgan folyamatosan beszél a kutyájához.

Széles körű tudás

Speciálisan kiképzett segítőkutyák a pszichiátriai betegeknek is sokat segíthetnek. Betaníthatók számos olyan dologra, amellyel külső segítséget igénylő helyzetekben, vagy egyes tünetek fellángolása esetén gazdáikat támogathatják. Képesek rá, hogy egy előre betanult helyről elhozzák a „vészhelyzeti” gyógyszert. Megtaníthatók arra, hogy hűtőszekrényből palackozott vizet hozzanak az orvosság lenyeléséhez. Vészhelyzetben oda tudják vinni a telefont a betegnek. Ha a segítséget hívó beteg nem képes ajtót nyitni, a kiképzett segítőkutya megteszi ezt helyette. Tartós depresszióban szenvedő betegek mellett felügyelő kutyák megtaníthatók rá, hogy bizonyos tünetek fellépése esetén speciális telefonon vészhívást kezdeményezzenek. Egyensúlyzavarban szenvedők betegnek segíthet a lépcsőn haladásban. Figyelmeztet a füstjelző riasztására, vagy vészhívást kezdeményez. Betanítható rá, hogy naponta azonos időpontban figyelmeztessen az orvosság bevételére.

Pánikbetegeknek, akik bizonyos szituációk elkerülése érdekében hajlamosak akár a munkahely elkerülésére is, vagy depressziósoknak, akik legszívesebben bezárkóznának a külvilág elől, a kutya segíthet a reggeli ébresztésben. A segítőkutya addig folytatja az ébresztést, míg meg nem kapja érte a jutalmát – jutalomfalatot, simogatást, sétát. A kutya boldog arcának látványa sokkal hatásosabb lehet, mint egy könnyen elhallgattatható ébresztőóra.

A mentálisan sérült emberek számára nagy segítség, hogy pénztárcájukat, értékeiket, személyigazolványukat a segítőkutya hátizsákjában helyezhetik biztonságba. A bűnözők nem biztosak abban, hogyan reagál egy segítőkutya, ha valamit ki akarnak lopni a hátizsákjából, ezért aztán nem is próbálkoznak. Az elmúlt 25 évben még nem fordult elő, hogy egy segítőkutyát megtámadtak volna.

(folytatás következik)

(Forrás: Perth Graduation, angolból fordította: H.O. The Morgan and Yoda story, angolból fordította: H.O. SERVICE DOG TASKS for PSYCHIATRIC DISABILITIES, angolból fordította: H.O.)