Házikedvenc vagy egészség? (2.)

Sokszor váratlanul érkezik a rossz hír: allergiás tüneteinket házikedvencünk okozza. Nem az elajándékozás az egyetlen megoldás. Vannak módszerek, amelyekkel elkerülhetjük, hogy meg kelljen válnunk egymástól.

Megelőzés

Enyhébb tünetek esetén az orvosok főleg megelőző intézkedéseket javasolnak. Fontos szerepe van a hálószobának, mivel életünk kereken egyharmadát ott töltjük. Ha az állatot többen gondozzák, illetve nem az allergiás a fő gondozója, a hálószoba legyen tiltott terület az állat számára. Ha azonban egy egyedülálló, teljes munkaidőben dolgozó allergiás személynek például szobacicái vannak, mindenképpen meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy a kevés együtttöltött idő alatt, együtt lehessenek a gazdájukkal. Fontos azonban ilyen esetben, hogy a padló sima legyen, semmiképpen ne legyenek szőnyegek a hálószobában, mivel abban megülhetnek az allergének, és proszívózásnál felkavarodnak. A függönyökről is le kell mondani. Aki egész biztosra akar menni, a hálószobán kívül vetkőzik le, hogy a lehető legtöbb allergént kint hagyja a szobából. Javasolt a padló rendszeres nedves ruhával történő feltörlése.

Elsősorban nők esetében áll fenn az esély, hogy „kinövik” az allergiát. A nők életük során többször élnek meg hormonális változásokat, a pubertáskorban, a terhességek során, a változókorban, s ilyenkor fennáll a lehetősége, hogy megszűnik az allergiájuk.

Azok a gyerekek, akiknek a szülei vagy testvérei már allergiásak nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is allergiásak. A „kockázati gyerekeknél” annál nagyobb eséllyel tör ki az allergia, minél kevesebb megelőző intézkedést tettek.

Védjük a kisgyermeket

Az érzékenység kialakulását megelőző intézkedéseket érdemes csecsemőkorban elkezdeni.

Lehetőség szerint legalább az első 4-6 hónapban kizárólag szoptatással tápláljuk a gyermeket, de ha mód van rá, tovább is szoptassunk. Ha a szoptatásra nincs mód, csak allergénszegény csecsemőtápszert adjunk a kisbabának.

A gyermek 1 éves koráig kerüljük az erősen allergén élelmiszerek – friss tehéntej, tojás, hal, diófélék, paradicsom, citrusfélék, szója, csokoládé, zeller és búzaliszt – adását.

A szülés előtt és után gondoskodjunk a dohányfüst mentes környezetről.

Lehetőség szerint kerüljük a korai érintkezést állatokkal (elsősorban macskával, kutyával és tengerimalaccal).

Háziatkák ellen védekezzünk hűvös, száraz helyiségekkel, és anti-allergén matrachuzattal.Kerüljük a porfogókat – szőnyeget, függönyököt, cserepes virágokat és kárpitozott bútort.

Rendszeresen ellenőrizzük a klímaberendezést és a párásítóberendezést, mivel ezekben könnyen megtelepednek a penészgombák. Rendszeresen szellőztessünk.

Erős pollenszállás időszakában kora reggeltől tartsuk zárva az ablakokat. A ruhákat ne a fürdőszobában vegyük le.

(Forrás: Eine Allergie muss nicht das Ende einer Tierhaltung bedeuten, németből fordította H.O.)