Házikedvenc vagy egészség? (2.)

Sokszor váratlanul érkezik a rossz hír: allergiás tüneteinket házikedvencünk okozza. Nem az elajándékozás az egyetlen megoldás. Vannak módszerek, amelyekkel elkerülhetjük, hogy meg kelljen válnunk egymástól.

20100528_hazikedvenc1Megelőzés

Enyhébb tünetek esetén az orvosok főleg megelőző intézkedéseket javasolnak. Fontos szerepe van a hálószobának, mivel életünk kereken egyharmadát ott töltjük. Ha az állatot többen gondozzák, illetve nem az allergiás a fő gondozója, a hálószoba legyen tiltott terület az állat számára. Ha azonban egy egyedülálló, teljes munkaidőben dolgozó allergiás személynek például szobacicái vannak, mindenképpen meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy a kevés együtttöltött idő alatt, együtt lehessenek a gazdájukkal. Fontos azonban ilyen esetben, hogy a padló sima legyen, semmiképpen ne legyenek szőnyegek a hálószobában, mivel abban megülhetnek az allergének, és proszívózásnál felkavarodnak. A függönyökről is le kell mondani. Aki egész biztosra akar menni, a hálószobán kívül vetkőzik le, hogy a lehető legtöbb allergént kint hagyja a szobából. Javasolt a padló rendszeres nedves ruhával történő feltörlése.

Elsősorban nők esetében áll fenn az esély, hogy „kinövik” az allergiát. A nők életük során többször élnek meg hormonális változásokat, a pubertáskorban, a terhességek során, a változókorban, s ilyenkor fennáll a lehetősége, hogy megszűnik az allergiájuk.

Azok a gyerekek, akiknek a szülei vagy testvérei már allergiásak nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is allergiásak. A „kockázati gyerekeknél” annál nagyobb eséllyel tör ki az allergia, minél kevesebb megelőző intézkedést tettek.

Védjük a kisgyermeket

Az érzékenység kialakulását megelőző intézkedéseket érdemes csecsemőkorban elkezdeni.

Lehetőség szerint legalább az első 4-6 hónapban kizárólag szoptatással tápláljuk a gyermeket, de ha mód van rá, tovább is szoptassunk. Ha a szoptatásra nincs mód, csak allergénszegény csecsemőtápszert adjunk a kisbabának.

A gyermek 1 éves koráig kerüljük az erősen allergén élelmiszerek – friss tehéntej, tojás, hal, diófélék, paradicsom, citrusfélék, szója, csokoládé, zeller és búzaliszt – adását.

A szülés előtt és után gondoskodjunk a dohányfüst mentes környezetről.

Lehetőség szerint kerüljük a korai érintkezést állatokkal (elsősorban macskával, kutyával és tengerimalaccal).

Háziatkák ellen védekezzünk hűvös, száraz helyiségekkel, és anti-allergén matrachuzattal.Kerüljük a porfogókat – szőnyeget, függönyököt, cserepes virágokat és kárpitozott bútort.

Rendszeresen ellenőrizzük a klímaberendezést és a párásítóberendezést, mivel ezekben könnyen megtelepednek a penészgombák. Rendszeresen szellőztessünk.

Erős pollenszállás időszakában kora reggeltől tartsuk zárva az ablakokat. A ruhákat ne a fürdőszobában vegyük le.

(Forrás: Eine Allergie muss nicht das Ende einer Tierhaltung bedeuten, németből fordította H.O.)