A kutyák pontosan értik az emberi viselkedést

Ahogy ránk néznek, úgy tűnik, mintha házi kedvenceink pontosan tudnák, hogy mikor mire gondolunk. És mivel a kutyák olykor valóban az ember legjobb barátjaként funkcionálnak, az idők során egyre inkább képessé váltak megérteni és kiszámítani az emberi viselkedést, legalábbis az Alberta Egyetemen kutató egyes állatpszichológusok véleménye szerint.

A kutyák pontosan értik az emberi viselkedéstA kutatás eredményei szerint a kutyák ösztönösen képesek megérteni az emberi viselkedésformákat, és ehhez semmiféle kiképzésre vagy tréningre nincs szükségük. Mivel a kutyáknak ez a képessége a tenyésztés és a genetikai kiválasztódás eredménye, idővel még fejlettebb lesz majd.

A mostani kísérlet során a tudósok 24 kutyát vizsgáltak meg, és megfigyelték hogyan reagálnak az emberek ki nem mondott parancsaira, mondjuk a kézjelekre. A kutyák mind különböző háttérrel rendelkeztek: voltuk köztük jól kiképzett ebek és teljesen tanulatlanok is. Az eredmények szerint a kutyák kiképzési szintje a legkevésbé sincs befolyással arra, mennyire fogékonyak az emberi viselkedésre.

„Teljesen mindegy, hogy egy kutya mennyire van kiképezve: mindenképp ugyanúgy fog reagálni az emberi jelzésekre – nyilatkozta Dr. Clare Cunningham, az Animal Cognition című szaklapban publikált tanulmány szerzője – Az egyetlen, ami számít, az az, hogy az állat mennyire ismeri az embert, aki a jelzéseket adja neki.”

„Ahogy ugyanis a kutyák megismerik az embert, úgy figyelnek oda egyre inkább az apró jelzésekre, és így válnak képessé arra, hogy egyetlen rezdülésből is megértsék, mit akar az ember, sőt akár képesek legyenek kiszámítani az emberek viselkedését is. Ez annál jobban működik, minél több időt tölt el a kutya az ember társaságában.”

„A kutyáknak ez a képessége generációról generációra száll, ennek pedig az a következménye, hogy az állatok egyre hatékonyabban lesznek képesek az emberi viselkedésformák megismerésére. Vagyis amikor a kutyánk úgy néz ránk, mintha értené, amit beszélünk, akkor nagy a valószínűsége, hogy valóban érti is.”