Házi kedvenceink érzelmi tréningje

Az állattulajdonosok gyakran kerülnek szembe azzal a problémával, hogy kedvencük kibírhatatlanul viselkedik. Ennek oka gyökerezhet a múltban, de lehet egy jelenlegi változás – új környezet, új családtag, környezeti stressz stb. – következménye is. Megfelelő tréninggel feloldhatók a feszültségek, és állat meg gazdája ismét harmóniában élhet együtt.

Mi a háziállat-pszichológia?

Háziállat-pszichológián, állat magatartás-kutatáson a kutyák, macskák vagy lófélék viselkedésének, ösztöneinek és társas rituáléinak természetes közegben és a számukra természetellenes, emberi környezetünkben való megnyilvánulásának megismerését értjük.

Figyelek!Segítségével az állattartók megtanulhatják, hogy kedvenceik természetes testbeszédét és társas magatartását figyelembe véve hogyan viselkedjenek az állatokkal, és hogyan reagáljanak a viselkedésükre. Az ismeretek birtokában az állatpszichológusok a nem kívánt természetes szokásokat és hajlamokat elfojtás nélkül irányíthatják úgy, hogy az állatok biztonságos, elfogadható módon illeszkedjenek be társadalmunkba.

A valódi állatpszichológia alapja a megfigyelés és tanulás, majd a szabályok módosítása úgy, hogy az megfeleljen a különböző fajok együttélésének. Az állatpszichológia nem engedelmességre nevelés, nem bájos trükkök megtanítása. Az engedelmesség és trükkök csak az embereket teszik elégedetté. Az állatpszichológia célja, hogy az állat arra vágyjon, hogy olyan állat legyen, aki emberekkel él együtt.

A kutya- és lótréning jelenlegi irányzatában a büntetés helyett kölyköknél és fiatal állatoknál kizárólag a pozitív megerősítést használják, míg felnőtt, félős, ideges, agresszív vagy domináns állatoknál a korrigálás (nem büntetés) és pozitív megerősítés kombinációja működik jobban. A legjobb módszer mindig az, amelyik az ember szilárd falkavezéri szerepén alapul, és mind az állat, mind a gondozója vérmérsékletének megfelel.

Az állatok megérzik a valódi energiánkat, bármennyire próbáljuk is meghamisítani. Ezért a kedvencünk sikeres rehabilitációs munkájához alapvető fontosságú az irányítás, türelem, megértés, jelenlét és következetesség melletti szilárd kitartás.

Az állat érzelmi terápiája

A háziállatok érzelmi terápiája az állat személyiségét, érzéseit és lelkét veszi figyelembe. Az érzelmi terápia nem helyettesíti, hanem kiegészíti a pszichológust. A rehabilitációs program során segít megkönnyíteni az állat és a falkavezér ember életét. Az állat érzelmi terápiája az állat elméjében és testében elzárt érzelmi és energetikai blokkokat kutatja, legyenek azok az emberekkel való együttélésből fakadó szándékos vagy akaratlan sérülések. A terápia remek módszer a jelenlegi vagy korábbi élethelyzetekből eredő megoldatlan érzések, egészségtelen mentalitás és bizalomvesztés orvoslására. Ezek hátterében sok minden állhat, például elutasítástól, a falkából való kitaszítástól való félelem, új környezet, irigység, bánat, félelem, a környezeti stressz lecsapódása.

Az érzelmi tréning gyakran segít, és felgyorsítja a félelmen alapuló agresszió, dominancia agresszió, operációval vagy gyógyszerrel kapcsolatos agresszió, idegesség, féltékenység, zárkózottság, pszichológiai stressz és bánat gyógyítási folyamatát.

Ami az érzelmi terápia és az állatpszichológia mögött áll

Állatokkal foglalkozó szakemberek megállapították, hogy a legtöbb probléma megoldható, feltéve, hogy hajlandók vagyunk megérteni, hogyan és miért tanulják meg az állatok elsődleges viselkedésmódjukat. Az érzelmi, magatartásbeli problémák gyógyításának kulcsa az állatok természetes környezetben zajló életének és tanulási folyamatainak és fajtaspecifikus ösztöneinek megismerése. Ennek segítségével megtanuljuk, hogyan tudjuk megtanítani nekik az emberi szabályokat úgy, hogy megértsék azokat, és biztosítani tudjuk számukra a szükséges stabilitást és biztonságot.

(Angolból fordította: H. Orsi)