Fontos olajok kutyája étrendjében

Ahogyan az emberre, ugyanúgy a kutyára is igaz lehet, hogy a normál étrendjéből hiányoznak bizonyos fontos tápanyagok. Bár a normál kutyatápban általában számos fontos tápanyag megtalálható, az eb egészségének biztosítása érdekében érdemes kiegészíteni az étrendjét bizonyos egészséges olajakkal. Miért jó nekik pl. a lenolaj vagy a kókuszolaj?

Melyek a legfontosabb olajok kutyája számára?

A kutyák számára legegészségesebb a halolaj – melynek összetevői segítenek az ízületi problémákon, és a kutya memóriáját is javítják –, a krillolaj, a kókuszolaj és a lenolaj. A kutyák mindenevők, erős húsevő hajlammal, így a szervezetük jobban felveszi a nem növényi eredetű olajokat. A kókuszolaj viszont hatásosan segíti a fogyást, több energiát ad a kutyának, ráadásul a rossz leheletét is javítja! A lenolaj pedig többek között a vérnyomásra és a veseműködésre van jó hatással.

A krillolaj jó omega-3 forrásHogyan juthat hozzá kutyája az egészséges olajokhoz?

A legtöbb olaj kapszula vagy folyadék formájában érhető el, de a felnyitott üvegben az olaj hamar megavasodhat, ezért általában jobb a kapszula. A választás mindig a kutya étellel kapcsolatos viselkedéstől függ. Ha a kutya nem akarja megenni a kapszulát, akkor annak a tartalmát belekeverhetjük valamilyen folyékony élelmiszerbe.

Van-e negatív hatásuk az olajoknak a kutyákra?

Túl nagy mennyiségben fogyasztva bármilyen olaj elhízást okozhat. Nagy adag olaj egyszerre történő elfogyasztása arra érzékeny egyedben hasnyálmirigy-gyulladást okozhat – főleg a kövér kutyák esetében. A halolaj növelheti a vér alvadási idejét, ezért ha a kutyánk operációra készül, a legjobb, ha legalább 5 nappal előtte és utána nem adunk neki belőle.

Honnan tudhatja, hogy az olajok jót tesznek?

Ha kutyája boltban kapható tápot eszik és bőrproblémákkal küzd (például hámlik a bőre, vagy matt a szőre), gyulladásos betegségekben vagy szervrendszeri betegségekben szenved, akkor felmerülhet az omega-3 vagy omega-6 tápanyagban dús olajok adásának szükségessége.

(Angolból fordította: H. Orsi)