Elvonási tünetek újszülötteknél

A depresszió egyre inkább népbetegséggé válik, vagy akként kezelik az orvosok. Immár másfél évtizede bevezették az antidepresszáns gyógyszerek új nemzedékét (szelektív szerotonin-újrafelvétel gátlók – SSRI), és ezek alkalmazása orvosi körökben ma már általánosan elfogadott. Most kiderült, hogy ha a terhes anyák ilyen gyógyszert szednek, akkor az újszülötteknél nagy valószínűséggel elvonási tünetek alakulnak ki.

Az ezzel foglalkozó kutatás eredményeit a The Lancet című tekintélyes szaklap közölte. A szerzők ajánlása szerint jobb, ha az orvos a terhes anyáknak nem ír fel ilyen gyógyszert, vagy ha mégis megteszi, csak igen csekély dózisban.

Az SSRI típusú gyógyszert szedő anyák kisbabáinál olyan elvonási tüneteket tapasztaltak, mint az ingerlékenység, túl gyakori sírás, remegés stb.

Az SSRI mechanizmus alapján működő leggyakrabban rendelt gyógyszerek hatóanyagai a következők: paroxetin, fluoxetin, sertralin és citalopram. Az ezekből készült gyógyszerek különböző fantázianéven a világ különböző országaiban kaphatók, egy részük Magyarországon is hozzáférhető. Ilyen például a Paroxetin-ratiopharm vagy a Fluoxetin-Chinoin.

Natúrsziget