Az idősebb orvosok kevésbé eredményesek?

A tekintélyes Harvard Medical School kutatói 40 év adatait feldolgozva arra a következtetésre jutottak, hogy az idősebb orvosok általában kevesebbet tudnak, gyengébb minőségű munkát végeznek, és nagyobb kockázatnak teszik ki a betegeket, mint azok a kollégáik, akik friss végzettként most kerültek ki az orvosi egyetemről. Az idősebb korosztályhoz tartozó doktorok általában kevésbé ismerik vagy hajlandók nyomon követni az időről-időre korszerűsített kezelési irányelveket, akármilyen szakterületről legyen is szó – sebészettől a gyermekbetegségekig.

A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a tapasztaltabb orvosok tevékenységét komplex módon kell megítélni, hiszen annak vannak olyan összetevői is, amelyek nehezen vagy egyáltalán nem mérhetők. Ilyen például a betegek bizalma az orvosban. Ezzel együtt tény, és ezzel a korosabb orvosok is egyetértenek, hogy nehezen képesek lépést tartani az orvostudományban szinte nap mint nap jelentkező új követelményekkel.

A harvardi kutatók az e tárgykörben megjelent 59 tanulmány adatait elemezve kiderítették, hogy a vizsgálatok közül 45 arról tanúskodik: minél hosszabb idő telik el az orvosi diploma kézhezvételétől számítva, annál gyengébb a teljesítménye az orvosnak – akár a rákszűrési módszereket, akár a megfelelő gyógyszer felírását nézik.

A kutatást a 33 éves Niteesh Choudhry vezette, és az eredmények az Annals of Internal Medicine című szaklap hasábjain 2005 februárjában jelentek meg.

Natúrsziget