Az „összetört szív tünetegyüttes”

Szerelmes versekből, slágerekből, sőt szólás-mondásokból is tudjuk: előfordul, hogy „valakinek összetörik a szíve”. Meglepő módon most orvosi kutatások is alátámasztották, hogy ilyen jelenség valóban létezik. Olyannyira, hogy a szakemberek el is nevezték „összetört szív tünetegyüttesnek”. Az erről szóló tanulmány éppen Valentin-napon jelent meg az egyik legtekintélyesebb szaklap, a New England Journal of Medicine hasábjain.

Az orvosok bebizonyították, hogy a tragikus vagy sokkhatással járó események erős megpróbáltatásnak teszi ki a szívet, és olyan, a klasszikus szívrohamhoz hasonló tüneteket okoznak, mint amilyen a mellkasi fájdalom, a légszomj és a tüdőben megjelenő folyadék. Ugyanakkor ez az állapot visszafordítható – szemben a szívrohammal. Az összetört szív szindrómában szenvedő betegek általában néhány napra kórházba kerülnek, de a terápia csupán ágynyugalomból és bőséges folyadékpótlásból áll, majd az érintetteket hamar hazaengedik – anélkül, hogy szívük állapotában maradandó károsodás történt volna.

Évszázadok óta ismert, hogy az érzelmi megrázkódtatások szívrohamot válthatnak ki, akár hirtelen halálhoz is vezethetnek. Ez a jelenség azonban nem tévesztendő össze az összetört szív tünetegyüttessel, amelyet szaknyelven stressz kardiomiopátiának hívnak.

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai kimutatták, hogy az adrenalin és más stresszhormonok huzamosabb időn át fennálló magas szintje csökkenéshez vezet a szív pumpakapacitásában. Feltételezik, hogy e hormonok jelenlétében a szív véredényei összehúzódnak. Ha ezt a jelenséget az orvos biztosan meg tudja különböztetni a szívrohamtól, akkor természetesen más kezelést választ, és nem teszi ki páciensét felesleges megpróbáltatásoknak.

A kutatók 1999–2003 között vizsgáltak sürgősségi ellátásra szoruló betegeket, akiknél az összetört szív szindróma állt fenn. Érdekes, hogy közülük a legtöbb a változás korán túljutott nő volt. Java részük a férje, valamelyik szülője vagy gyermeke halálát követően került ebbe az állapotba, de akadtak olyanok is, akiknél az említett tünetegyüttest autóbaleset, fegyveres rablás, bírósági tárgyalás vagy a nyilvánosság előtti fellépéstől való félelem váltotta ki.

Dr. Daniel Shindler, a New Brunswick-i Robert Wood Johnson Medical School echokardiográfiás laboratóriumának vezetője a cikket úgy kommentálta, hogy pontosan ilyesmi történt az ő feleségével is a napokban, miután értesült nővére hirtelen haláláról. Shindler hozzátette: a mostani kutatás következtetései megerősítik annak az ismert kapcsolatnak a jelentőségét, amely az agy és a szív működése között áll fenn.

Natúrsziget