Rosszabb eséllyel születő babák

Egy New York-i kórház kutatói szerint egyre több újszülött szellemi képességei romlanak az anyaméhben „beszerzett” higanyszennyezés miatt. Ennek következtében az ilyen babákból felnövekvő emberek esélyei jelentősen romlanak – akár az oktatásban, képzésben való részvételüket, akár az álláslehetőségeiket veszik figyelembe. A kutatásról az Environmental Health Perspectives című szaklap számolt be 2005 márciusában.

A vizsgálat során elemezték, hogy a higanyszennyezés mekkora visszaesést okozhat a szellemi teljesítmény mérésére szolgáló IQ indexben. Kiderült, hogy legalább 0,2, de akár 24 pontos csökkenés is lehetséges.

Egy konkrét példával megvilágítva ez azt jelenti, hogy minden évben 317–637 ezer olyan újszülött jön világra az Egyesült Államokban, akinek a higanyszennyezés miatt csökken az IQ-ja. A babák mintegy 4%-a, vagyis kb. 180 ezer születik évente úgy, hogy vérükben a mérgező higany szintje 7,13–15 mcg/l. Az ilyen mértékű higanyszennyezés a szakértők szerint átlagban 1,6 pontos hanyatlást jelent az IQ-ban.

Az illetékes kormányhivatal, az FDA már korábban figyelmeztetett arra, hogy a higanyszennyeződés miatt a tengeri halak túlzott fogyasztása veszélyt jelenthet, elsősorban a terhes nőkre.