Táplálékkiegészítők az EU-ban – mekkora a biztonságos dózis?

Részsikerként könyvelik el a táplálékkiegészítőket gyártó cégek az Európai Bíróság főügyészének nyilatkozatát, amelyben jelenlegi formájában elfogadhatatlannak nevezi az ilyen termékekre vonatkozó uniós direktívát. A jogszabályt 2002-ben fogadták el a tagállamok, és az idén augusztusban kellene teljes körűen életbe lépnie (bizonyos elemei már tavaly augusztus óta hatályosak). Leendert Geelhoed főügyész azonban úgy véli: az uniós jog alapelveit sérti az a módszer, ahogyan a direktíva megállapítja az engedélyezett vitamin- és ásványianyag-összetevők listáját és az egyes anyagokból engedélyezett maximális dózist. Fordulat a vitaminháborúban címmel minderről a Világgazdaság című lap számolt tudósított.

A szöveg ugyanis nem rögzíti, hogyan kerülhetnek fel újabb termékek a listára, sőt az sem világos, hogy a gyártók egyáltalán kérhetik-e újabb anyagok elfogadását. A főügyész ugyanakkor jónak tartja a direktíva alapgondolatát – a belső piac e téren való egységesítését –, és úgy véli, a hiányosságok pótlása esetén a direktíva kiállná a jogi próbát.

Markosz Kiprianu egészségügyi biztos szóvivője egyelőre nem foglalt állást a főügyész nyilatkozatával kapcsolatban, mondván, megvárják a bíróság legkésőbb júliusban esedékes döntését. A Frankfurter Allgemeine Zeitung emlékeztet arra, hogy a bírák – jogi kényszer nélkül – az esetek túlnyomó többségében elfogadják a főügyész állásfoglalását. A pert az egészségtermékek piacán érdekelt brit ágazati szervezetek – a brit egészségesélelmiszer-gyártó szövetség (HFMA), a nemzeti egészségboltok szövetsége (NAHS) és a természetes egészség szövetség (ANH) – indították. A tét nem csekély, hiszen a szigetországban évente 320 millió fontra rúg az ilyen kiegészítők forgalma, és az uniós direktíva életbelépése több ezer termék kivonást vonná maga után. Szakértők attól tartanak, hogy ha a jogszabály a tervezett formájában lépne életbe, akkor a táplálékkiegészítőket fogyasztó brit nők 33, a férfiak 25 százaléka lenne kénytelen más termékre átállni.

Az Egyesült Államokban nem korlátozzák külön szabályok a vitaminok és más egészségtermékek forgalmazását – mutat rá a Foodconsumer nevű szervezet. A gyártóknak semmilyen bizonylatot nem kell bemutatniuk az egyes vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövénykivonatok biztonságával kapcsolatban. A szövetségi gyógyszerhatóság, az FDA csak abban az esetben intézkedik egy termék betiltásáról, ha elegendő bizonyítékhoz jut annak káros voltáról.