Súlyos betegsége van? Hibernáltassa magát!

A címbeli lehetőség a tudományos fantasztikus könyvek vagy filmek világát idézi fel, ám hamarosan reális lehetőséggé válik. Legalábbis így vélik azok a kutatók, akik nemrégiben egereket hűtöttek le, majd sikeresen újraélesztették őket – anélkül, hogy bármilyen káros mellékhatást tapasztaltak volna. Az eredményekről a Science című tudományos szaklap számolt be 2005 áprilisában. A vizsgálatot a Seattle városában működő Fred Hutchinson Cancer Research Center kutatói végezték.

Az ötletet a kísérletekhez azok az esetek adták, amikor zord téli időben egyes emberek baleset következtében csaknem jéggé fagytak, és halottnak hitték őket, ám felmelegítés után magukhoz tértek, és „megúszták” az egészet egészségkárosodás nélkül. Az egyik lehetséges magyarázat a történtekre az, hogy a kemény hideg megóvta az agysejteket a károsodástól, amelynek egyébként az oxigénhiány következtében áldozatul estek volna. Ezt a logikát követve az orvosok napjainkban nemegyszer „jegelik” a szélütés áldozatait, hogy az agykárosodást minimálisra korlátozzák.

A hűtés, illetve ennek következtében az életfolyamatok lelassulása más betegségek esetén is segítheti az orvosokat. A baleseti sebészetben például így próbálják megakadályozni, hogy az áldozat testében egy elszabadult vérrög végzetes bajt okozzon. Ugyanakkor az eddig használt hipotermiás módszer meglehetősen nehézkes és időigényes, márpedig a betegek szempontjából ez sokszor nem jelent igazi megoldást. Ezért a kutatók a testhőmérséklet más módon történő, hatékony csökkentésével próbálkoznak.

Az új megközelítés szerint kénhidrogén gázt juttatnak a szervezetbe, ennek segítségével érik el a 6 órán át tartó hibernálást. A gáz belélegzésétől számított néhány percen belül a kísérleti egerek elveszítették eszméletüket, testhőmérsékletük csaknem a felére, légzésük pedig a percenkénti 120-ról 10-re csökkent. Tudományos megfogalmazásban ez azt jelenti, hogy a metabolikus arányuk 90%-kal mérséklődött, vagyis a normális sejtaktivitásuk is igen jelentősen csökkent. Mindennek következtében a szervezetnek sokkal kevesebb oxigénre van szüksége az életben maradáshoz. A későbbiekben az egereket sikerült felébreszteni úgy, hogy friss levegőt kaptak, és a kísérletet követően sem viselkedésbeli, sem működési zavarokat nem tapasztaltak náluk.

A kénhidrogén régóta ismert, erősen mérgező gáz. Ugyanakkor tudjuk, hogy a szervezet kis mennyiségben maga is termel kénhidrogént, amely közreműködik a normális testhőmérséklet beszabályozásában, ugyanis meghatározza, hogy a sejtek mennyi oxigént használjanak fel energiatermelésre.