A napsütés segít az időseknek az alvásban

Az idősebb emberek, ha van rá idejük, szívesen üldögélnek a napon. A legújabb kutatás szerint jó okuk van rá, mert a rendszeres – főleg reggeli – napfürdő egyéb jótékony hatásai mellett elősegíti a nyugodt éjszakai alvást. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatot az egyesült államokbeli Saint Louis University orvosai végezték. Az időseknek két héten át mindössze egy-egy órás reggeli napozásra volt szükségük ahhoz, hogy éjszakai alvásuk minősége jelentősen javuljon.

A résztvevők megválasztásakor ügyeltek arra, hogy kizárják a vizsgálatból az időskori elbutulásban (dementia) szenvedőket, mert ez az állapot amúgy is együtt jár alvásproblémákkal. A kutatást idősek otthonában lakó emberek között végezték, és olyan korosabb személyeket választottak ki, akik nehezen szoktak hozzá az új környezetükhöz vagy szobatársukhoz, esetleg az utóbbi időben épültek fel valamilyen betegségből, vagy olyan gyógyszert szednek, amely megzavarta őket a megszokott alvásukban.

Korábban is végeztek hasonló kutatásokat idősek otthonában lakók között, de eddig különféle világító fényforrásoknak az alvásra gyakorolt hatását mérték fel. Ezek beszerzése és beépítése azonban túlságosan költséges és nehezen kivitelezhető volt – mondta az idős kor problémáit kutató dr. Julie Gammack. Emiatt is tértek át a természetes fénnyel, a napozással folytatott kísérletekre.