A gyógyszerkutatás rejtett oldala

A gyógyszergyárak jelentős mértékben ellenőrzik a kutatásokat, és a tudományos közlemények tartalmára is erős befolyásuk van. Ez derül ki a New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi szakfolyóirat 2005. májusi számából. Michelle Mello harvardi kutató vezetésével 122 orvosegyetemnél vizsgálták meg a kutatások és a szponzoráló gyógyszergyárak közötti kapcsolatot, és 15 oktatási intézmény kivételével mindenhonnan értékelhető válaszokat kaptak.

Az orvosképzéssel és kutatással foglalkozó intézmények java része leszögezte ugyan, hogy nem írna alá a gyógyszergyárakkal olyan szerződést, amely az utóbbiaknak lehetővé tenné a szakcikkek szerkesztését, ellenőrzését, vagy a kedvezőtlen eredmények eltitkolását. Ugyanakkor az intézmények fele úgy foglalt állást, hogy a gyógyszergyáraknak meg lehet engedni a szakcikkek megfogalmazását. Minden negyedik kutatóhely pedig azt is lehetségesnek tartja, hogy a szponzoráló gyógyszergyárak bocsássák rendelkezésre a kutatási adatokat.

Az amerikai egyetemeken folyó orvosi kutatások mintegy kétharmadát jelenleg a gyógyszergyártók finanszírozzák. Két évtizeddel ezelőtt még a szövetségi kormánytól származott a kutatási pénzek legnagyobb része, mára azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott, ezért egyre többen élnek a gyanúperrel, hogy a gyógyszergyárak – mivel érdekeltek benne – egyre nagyobb befolyást gyakorolnak magukra a kutatásokra is.

Ennek a helyzetnek különös időszerűséget ad, hogy két vezető gyógyszergyár, a Glaxo SmithKline és a Merck komoly vádakkal néz szembe, amiért eltitkolták a Paxil antidepresszáns gyógyszer, illetve a Vioxx fájdalomcsillapító alkalmazásával kapcsolatos negatív információkat. Mindkét gyógyszer előkelő helyet tölt be a piacon, és ha kedvezőtlen fénybe kerülnek, azzal több százmillió dolláros veszteség érheti a gyártókat.