Tanítsuk meg a gyerekeknek a helyes étkezést

A helyes étkezési szokások már kisgyermekkorban megtaníthatók. A legújabb vizsgálatok tanúsága szerint a 8–10 éves korban megszokott ételek később, felnőttkorban is elsőbbséget élveznek a választásban. Az amerikai kormány a gyermekek helyes étkezésre való szoktatását annyira fontosnak tartja, hogy külön kampányt indított „We Can!” (magyarítva: „Meg tudjuk csinálni!”, „Képesek vagyunk rá”) néven. Ez voltaképpen értelmesen hangzó rövidítés, a „Ways to Enhance Children’s Activity & Nutrition” szavakból – ez szabad magyar fordításban így hangzik: „A gyermekek tevékenységét és étkezését javító módszerek”. Az ügynek különös fontosságot ad, hogy a 6–16 év közötti amerikai gyerekek közül 9 millió elhízott.

A kampány alapgondolata az, hogy nem tiltják meg a gyerekeknek bizonyos ételek fogyasztását, inkább megtanítják őket az étkezés helyes arányaira. Bizonyos ételeket mindennap fogyaszthatnak („go foods”), másokat csupán hetente egy-két alkalommal („slow foods”), míg a harmadik csoportba azok a finomságok tartoznak, amelyeket csak nagy ritkán („whoa foods”), egyszer-egyszer engedhetnek meg maguknak.

Lássunk néhány példát: egészséges reggelinek minősül, ha a gyermek teljes őrlésű gabonából készített, édesítés nélküli müzlit fogyaszt. Ha szereti a süteményt, abból is ehet, de csak hetente egyszer-kétszer, például hét végén. Ha viszont croissant-ra vagy édesített müzlire vágyik, akkor azt legfeljebb alkalomszerűen, nyaralás vagy táborozás idején fogyasszon. Rá lehet szoktatni a gyereket arra is, hogy a zsíros tej helyett alacsony zsírtartalmút igyon, naponta fogyasszon el egy almát, ha pedig valami nassolni valóra fáj a foga, akkor édesség helyett majszoljon el például egy sárgarépát vagy néhány szem mazsolát.

A Pediatrics című szaklap 2005. júniusi számában a kutatók beszámoltak arról, hogy az étkezésoktatási programban való részvétel után 595 gyermek étkezési szokásait követték nyomon. Három évvel később a helyes étkezésre nevelt gyermekek továbbra is elsősorban olyan ételeket választottak, amelyeket az oktatás során megkedveltettek velük. Volt azonban egy kivétel, a pizza, amely minden útmutatás ellenére a gyerekek kedvence maradt.

A „We Can” programra központi pénzekből 2,6 millió dollárt szánnak, és a kampánnyal a 8–13 év közötti korosztályt célozzák meg. Ebből az összegből oktató anyagokat készítenek és sokszorosítanak, valamint a helyes étkezésre szoktató táborokat és iskolai rendezvényeket szerveznek.

A kormány a szülőknek külön honlapot létesített, amely az elhízás elleni oktatóanyagokat és ötleteket tartalmaz. Címe: http://wecan.nhlbi.nih.gov

Néhány mindennapos tipp az elhízás ellen:

  • Csak akkora adagot válasszunk, illetve vegyünk a tányérunkra, amekkorát meg tudunk enni. Tapasztalatok szerint az éttermek mindig nagyobb adagot adnak, mint amennyivel jól lehet lakni, így mindig marad valamennyi étel a tányéron.
  • Könnyítsük meg az egészséges ételek kiválasztását, és nehezítsük meg az egészségtelenekét. A konyhai tálalópulton ne csipszet tartsunk, hanem például gyümölcskosarat. Ha az ABC-ben fizetünk, abba a sorba álljunk, ahol a pénztárnál nincsenek kitéve édességek.
  • A napi tévézés vagy videózás legfeljebb két órát tartson. Szoktassuk le a gyerekeket arról, hogy egy helyben ülve bámulják a tv-t, miközben valami hizlalót majszolgatnak.
  • Étkezés után a családtagok induljanak közös sétára, vagy kerékpározzanak pár percet. Váljék mindennapossá a szabad levegőn folytatott játék, torna vagy más sport.