Gyermekeknek is segíthet az önhipnózis

A mentális technikák alkalmazása nemcsak a felnőtteknek segíthet, gyermekek is remekül hasznosíthatják őket például fájdalomcsillapításra. Egy új kutatás szerint azok a gyerekek, akik önhipnózis segítségével képessé válnak az ellazulásra, kevésbé fájdalmasnak találnak egyes orvosi beavatkozásokat, másrészt pedig azoknak az időtartama is lerövidíthető. Az eredményekről a Pediatrics című szakfolyóirat számolt be.

Dr. David Spiegel, a Stanford Egyetem pszichiátriai és viselkedéstudományi kutatója leszögezte, hogy bár a hipnózist misztikus köd övezi, valójában ez a technika csupán az összpontosított figyelem egyik formája. Aki megtanulja az alkalmazását, például úgy, hogy a légzésére összpontosítja a figyelmét, az képessé válik a fájdalom, a stressz és az idegesség tudatos enyhítésére.

Spiegel és munkatársai 44, 4–15 év közötti életkorú gyermeket vontak be a kutatásba – olyanokat, akik a cisztouretrográfiának nevezett urológiai vizsgálaton estek át. Maga a vizsgálat általában fájdalmas és kellemetlen, ezért a gyermekek nagyon nehezen viselik. A 44 gyermekből 21 a szokásos vizsgálatban és kezelésben részesült, míg 23-at az önhipnózis technikájával megtanítottak az ellazulásra. Az utóbbi csoportba tartozók kisebb fájdalmat éreztek az urológiai vizsgálat során, és a vizsgálat elvégzéséhez az általában szokásos 49 perc helyett mindössze 35-re volt szükség.

Dr. Timothy Culbert minneapolisi hipnózisszakértő az eredményeket értékelve megjegyezte, hogy bár a hipnózis nem mindenkinél alkalmazható, gyermekeket sokkal könnyebb hipnotizálni, mint felnőtteket. A kicsiknél alkalmazott önhipnózis hasznos lehet más orvosi beavatkozások esetén is, mint amilyen például a vérvizsgálat, csontvelőminta vétele vagy a gerinc megcsapolása.