Károsítja a fiatalokat az erőszak a videojátékokban

A videojátékokban megjelenő erőszak káros a gyermekek egészségére. Erre a következtetésre jutott az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA), egyben mérsékletre szólította fel a gyártókat. Az amerikai pszichológusok úgy vélik, hogy az ilyen tartalmú videojátékok fokozzák az agresszív gondolatok, az agresszív viselkedés, valamint a harag és a düh mértékét a fiatalok körében. Emellett csökkentik a fiatalok segítőkészségét, és fokozzák az ifjúság fiziológiai terhelését.

Az APA arra is felhívja a figyelmet, hogy a videojátékokban és az interaktív médiában megjelenő erőszak az esetek 73%-ában büntetlen marad. Elizabeth Carll, az Amerikai Pszichológusok Társaságában alakított szakértői bizottság társelnöke így fogalmazott: „Ha erőszakos cselekményeket anélkül mutatnak be a fiataloknak, hogy azoknak bármilyen következményük lenne, akkor ezzel az ifjúságot arra tanítják, hogy az erőszak hatékony módja a konfliktusok megoldásának. Ugyanakkor, ha látják a fájdalmat, de annak következményeivel is szembesülnek, akkor korlátozható az agresszív magatartás.”

Az érdekelt gyártókat és kereskedőket tömörítő csoport elnöke, Douglas Lowenstein visszautasította az APA állásfoglalását, mondván, hogy az nem hiteles kutatáson és elemzésen alapul.

Az amerikai pszichológusok által a videojátékokkal kapcsolatban megfogalmazott ajánlások a következők:

  • Meg kell tanítani a gyermekeket arra, hogy kritikusan értékeljék az interaktív médiában megjelenő cselekményeket.
  • Bátorítani szükséges a videojátékok gyártóit arra, hogy a játékokban megjelenő erőszakos magatartást negatív következményekkel kapcsolják össze.
  • Ki kell fejleszteni és általánossá tenni egy olyan értékelési rendszert, amely a tartalom alapján egyfajta, az eligazodást segítő osztályzatot ad a videojátékoknak és az interaktív médiának.