A fokhagyma és a fájdalomérzékelés

Van, aki szereti a fokhagymát, van, aki nem, de aligha hozza bárki is összefüggésbe ezt a fűszernövényt a fájdalommal. Egy most nyilvánosságra került kutatás azonban kimutatta, hogy a fokhagymában található kénvegyületek a fájdalomérzékelő idegekre is hatnak. Minderről 2005 augusztusában számolt be az amerikai tudományos akadémia internetes folyóirata, a Proceedings of the National Academy of Sciences.

David Julius, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem Sejttani és Molekuláris Gyógyszertani Osztályának kutatója véletlenül bukkant erre az eredményre, miközben a fájdalomérzékelés mechanizmusát vizsgálta. Patkányokkal végzett kísérletében úgy találta, hogy a fájdalomérzékelő idegsejtek aktiválják a TRPA1 elnevezésű sejtmembránt, amelynek következtében az agy utasítást ad az értágítást és a gyulladáscsökkentést célzó folyamatokra. Ha megértjük ezeknek az idegeknek a működését, akkor segíthetünk azoknak a kutatóknak, akik az ízületi gyulladás és bizonyos izomfájdalmak kialakulásának mechanizmusát vizsgálják.

Susan Travers, az ohiói állami egyetem kutatója úgy véli: a fokhagyma hatása hasonló ahhoz, amit az erős paprikában és más csípős fűszernövényekben megtalálható vegyület, a kapszaicin vált ki. A kapszaicint jelenleg is használják a gyógyászatban: számos olyan kenőcsnek az alkotórésze, amelyet ízületi gyulladás csillapítására ajánlanak.

A fokhagyma ősidők óta ismert jótékony, egészségvédő hatásairól. A benne lévő számos vegyület közül kulcsfontosságú a kéntartalmú allicin. Mint ismeretes, a fokhagyma rendszeres fogyasztása mérsékli a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, tágítja az ereket az agyban és a végtagokban, valamint védőhatású a vérrögképződéssel szemben.