Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Orvosi tévedés minden tizedik kórházban ápoltnál

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy amerikai szakértői csoportot kért fel az orvosi műhibák számának mérséklésére irányuló nemzetközi erőfeszítések összehangolására. Jelenleg a WHO adatai szerint minden tizedik, kórházban ápolt beteget súlyosan károsítanak az orvosok által elkövetett hibák és tévedések. Ami az amerikai adatokat illeti, a tekintélyes Institute of Medicine 1999-ben kelt jelentése szerint évente 44-98 ezer amerikai hal meg a kórházakban orvosi tévedések következtében – és ez azt jelenti, hogy több, mint a mellrákban vagy a közúti balesetek következtében elhunyt ember.

Az említett jelentés közzététele óta az Egyesült Államokban egyre több beteg a biztonságát jelölik meg legfontosabb tényezőként az egészségügyi ellátás minőségét illetően.

A WHO szakértője, Liam Donaldson így fogalmazott: „Az emberi tévedés elkerülhetetlen. Soha nem fogjuk tudni kiküszöbölni. Lehetőség van viszont azoknak az egészségügyi ellátás rendszerében jelentkező problémáknak a megszüntetésére, amelyek valószínűbbé teszik, hogy ezek a hibák megtörténjenek.”

Dennis O?Leary, az Egészségügyi Világszervezet World Health Alliance for Patient Safety elnevezésű bizottságának elnöke javasolta, hogy a szakértők a következő intézkedésekre összpontosítsák figyelmüket:

  • Dolgozzanak ki olyan rendszert, amely kiküszöböli a hasonló nevű gyógyszerek összecserélését.
  • Dolgozzák ki az úgynevezett nazogasztrikus csövek biztonságos alkalmazását. Ezeknek az eszközöknek a segítségével az orron át a gyomorba lehet juttatni a táplálékot, illetve eltávolítani belőle a mérgező anyagokat.
  • Dolgozzák ki azokat az intézkedéseket, amelyek révén megelőzhetik, hogy a műtétre váró betegnek más testrészét operálják meg, mint amire szükség volna, esetleg más beteget műtsenek helyette.

Mindehhez Donaldson hozzátette: olyan körülményeket és légkört kell teremteni a kórházakban, hogy az érintettek szabadon beismerhessék, ha hibát követtek el, és tanuljanak is belőle. Ma viszont az a helyzet, hogy az emberek valamilyen orvosi tévedés kapcsán gyakran egy-egy személyt hibáztatnak – ahelyett, hogy szélesebb összefüggésben magát a rendszert néznék, megtalálva benne a biztonsági réseket. A szakértő szerint az orvosok sokat tanulhatnának a légi közlekedésben dolgozóktól, pontosabban abból a szigorú biztonsági rendszerből, amit a légiirányítók működtetnek.