Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A dohányzás árt a férfiak nemzőképességének

A legújabb kutatások szerint a dohányzás csökkenti a férfiak nemzőképességét, és minél több cigarettát szívnak, annál kevésbé valószínű, hogy a spermájuk képes a megtermékenyítésre. Az ezzel kapcsolatos kutatásról 2005 októberében Montrealban számoltak be a reproduktív orvoslás amerikai társaságának éves konferenciáján. A kutatók 18 dohányzó férfi spermáját hasonlították össze nemdohányzókéval. Valamennyi dohányos legalább napi 4 szál cigarettát szívott, több mint 2 éven keresztül.

Loni Burkman, a buffalói egyetem andrológusa a kutatás kapcsán kijelentette, hogy a vizsgálatban részt vevő valamennyi dohányzó férfi megtermékenyítő képessége csökkent a dohányzás következtében. Hozzátette: nem mondaná, hogy ezek a férfiak sterillé váltak, de az biztos, hogy kisebb az esélyük a megtermékenyítésre.

Burkman ezt azzal magyarázza, hogy a dohányzás következtében egy, a szervezetben természetes úton keletkező vegyület, az acetilkolin működése változik meg. Minél erősebben dohányzik valaki, annál kisebb a szervezetében az acetilkolin működőképessége. A kutató úgy véli, hogy ha egy férfi gyermeket akar, és ezt komolyan is gondolja, akkor feltétlenül le kell szoknia a dohányzásról. Vizsgálataik alapján – mint mondta – a dohányzásról való leszokást követően mintegy két és fél hónapra van szükség ahhoz, hogy a változás a sperma életképességében is megmutatkozzék.

Dr. Jamie Grifo New York-i endokrinológus a tanulmányt értékelve hangsúlyozta, hogy a legújabb kutatás megerősíti azt, amit eddig is tudtak. Hozzátette: ha egy férfi dohányzik, és nem képes a megtermékenyítésre, akkor a legjobb, ha felhagy a szenvedélyével, mert így javulnak az esélyei.

Burkman a fentieket azzal egészítette ki, hogy a dohányzás a nőknél is csökkenti a teherbe esés esélyeit. Ha nehezen „jön össze” a gyermek, az a legjobb, ha a leendő anya és apa egyaránt leszokik a füstölésről.