Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Az antibiotikum-kutatás új távlatai

Mai világunkban ellentmondásos az antibiotikumok szerepe: áldásnak és átoknak egyaránt nevezhetjük őket. Áldásnak, hiszen segítségünkre vannak a különböző baktériumfertőzések gyors és hatékony leküzdésében, átoknak viszont azért, mert mértéktelen alkalmazásuk nyomán egyre többféle baktérium válik ellenállóvá (rezisztenssé), illetve az egészséges bélflóra felborításával létfontosságú folyamatokat veszélyeztetnek a szervezetben. Ezért is fontos az a kutatás, amelynek során Észak-Európa fenyőerdőiben olyan gombát találtak, amelyből a korábbinál hatékonyabb, új antibiotikum állítható elő.

Ebből a – Pseudoplectania nigrella fajhoz tartozó – gombából a kutatóknak sikerült kivonniuk a plektazinnak nevezett peptidet. Ez laboratóriumi és állatkísérletekben rendkívül hatékonynak bizonyult olyan baktériumok ellen, amelyek korábban már rezisztenssé váltak a hagyományos antibiotikumokra. Dr. Michael Zasloff, a washingtoni Georgetown Egyetem sebészprofesszora, a Nature című tekintélyes orvosi folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője kiemelte: ez a peptid különösen aktív volt a tüdőgyulladást, a torokfertőzéseket és komoly bőrfertőzéseket okozó legkülönbözőbb baktériumokkal szemben. Ha ez az új anyag a további vizsgálatokban is hatékonynak és az emberi felhasználás szempontjából biztonságosnak bizonyul, akkor 2012-ig már meg is jelenhet a gyógyításban.

Zasloff úgy véli, hogy a penicillin 1929-ben történt felfedezése óta az antibiotikumok kifejlesztése gyakorlatilag egyhelyben topog. Ezért különös jelentőséget kaptak azok a kutatások, amelyek során állatokból és növényekből próbálják kivonni az antibiotikumok új nemzedékét. A mostani kutatás azért is nagy fontosságú, mert a korábbi eljárástól eltérően most új módszereket vetettek be. A megszokott vizsgálatok helyett biotechnológiai eszközöket alkalmaznak. A folyamat első lépéseként sikerült azonosítani az észak-európai fenyőerdőkben található gomba baktériumellenes hatóanyagát, a plektazint. A következő lépés pedig az lesz, hogy ezt a peptidet laboratóriumi körülmények között, mesterségesen is képesek lesznek előállítani.

A dániai laborokban végzett eddigi kutatások alapján a plektazin különösen hatékonynak bizonyult a Streptococcus pneumoniae (más néven Pneumococcus) baktérium ellen, amely a tüdőgyulladások legnagyobb részének kórokozója.

Érdekesség, hogy Zasloff szerint a darwini értelemben vett evolúció alapján az ember is gombából fejlődött ki. A kutató ezt úgy magyarázza, hogy a gombák valahol „középütt” találhatók a növények és az ember között. A gombák képesek megvédeni önmagukat a környezetüktől, és az embernek éppen ezt a sajátosságukat kellene „eltanulnia”.