Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Veszélyesek lehetnek a fájdalomcsillapítók

A nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek egy része veszélyes lehet azok számára, akik szívroham után veszik be őket. Erre a következtetésre jutott egy dániai kutatás. Kiderült, hogy minél nagyobb dózisban szedik ezeket a gyógyszereket, annál nagyobb a halál kockázata. Minderről az amerikai Szívgyógyászok Szövetségének dallasi tudományos konferenciáján 2005 novemberében számoltak be koppenhágai kutatók. A vizsgálatba nem vonták be az Aspirint, amelyet az orvostudomány kifejezetten ajánl szívroham utáni állapotban, vizsgálták viszont az úgynevezett Cox-2 gátlókat, mint amilyen a Celebrex.

A nem szteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító készítmények közé tartozik az Aspirin, az Ibuprofen és a Naproxen, amelyekről tudjuk, hogy fokozzák a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát. A Cox-2 gátlókat viszont e gyógyszercsoport azon alfajához sorolják, amelyeknél nem kell számítani gyomor-bélrendszeri szövődményekre. 2004 szeptemberében már reflektorfénybe kerültek ezek a szerek, amikor a gyártó kénytelen volt visszavonni a piacról a Vioxx nevű készítményét, annak káros szív-érrendszeri hatásai miatt. Hasonló aggályok merültek fel a Bextra, majd a Celebrex és a Naproxen kapcsán is, a Bextrát később ugyancsak kivonták a piacról.

A dániai kutatók 58 432 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, valamennyien 1995-2002 között, az első szívrohamukat követően részesültek kórházi kezelésben. A kutatók megállapították, hogy azokhoz a betegekhez képest, akik nem kaptak nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert, 4,24-szor nagyobb volt a halálozás a napi 200 mg-nál több Celebrexet szedőknél; 5,03-szor a napi 25 mg-nál több Vioxxot kapóknál, 3,76-szor a napi 100 mg-nál több Cataflamot és Voltarent (Diclofenac) alkalmazóknál, végül 1,96-szor nagyobb volt a halálozás kockázata a naponta 1200 mg-nál több Ibuprofent (Advil, Motrin) szedőknél.

Dr. Gunnar H. Gislason vezető kutató, a koppenhágai Bispebjerg Egyetem Kórházának munkatársa kijelentette: sokkal nagyobb biztonsági kockázatot tapasztaltak ezeknél a gyógyszereknél, mint amire előzetesen számítottak. Véleményük szerint nemcsak a Cox-2 gátlók, hanem valamennyi nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer biztonságossága megkérdőjelezhető.

A szerkesztő megjegyzése:
A hír nem szól arról, mi a kockázat azoknál az embereknél, akik rendszeresen szednek nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket, és még nem kaptak szívrohamot…