Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Nem bizonyított az antidepresszánsok hatásossága

Az angol független kormányzati intézmény, a NICE nemrég megjelent kezelési irányelvei szerint az enyhe és közepes depresszióban az antidepresszánsok hatásossága nem bizonyított. A NICE kezelési irányelveiben azonban az szerepel, hogy a súlyos és igen súlyos depresszióban e szerek mégis hatásosak. Valójában – írják a szerzők a világ egyik legrangosabb szaklapjában, a British Medical Journalban – a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló gyógyszerek (az SSRI-k) hatástalanok a depresszió kezelésében. Ezért újra kell tárgyalni a jelenleg érvényben levő kezelési ajánlásokat, melyek az SSRI-ket tekintik elsőnek választandó kezelésnek a depresszió minden fajtájában.

Joanna Moncrieff és Irving Kirsch kutatók újraelemezték a NICE által felhasznált összevont analíziseket, és kimutatták, hogy a NICE ajánlásait a saját adatai sem támasztják alá.

A cikk lényegét összefoglaló pontok:

  • Az újabb metaanalízisek azt mutatják, hogy az SSRI-knek nincs klinikailag értelmezhető előnyük a placebóval szemben.
  • Kevés bizonyíték támasztja alá azt az állítást, hogy az antidepresszánsok sokkal hatásosabbak súlyosabb depresszióban.
  • Módszertani műhibák felelősek azért a kis előnyért, amit a gyógyszerek mutatnak a placebóval szemben.
  • A depresszió és az öngyilkosság kezelésének hosszú távú eredményei nem bizonyítják a gyógyszer bármiféle hasznát. Gyermekeknél a haszon és a kockázatok aránya már ismert, és kedvezőtlen. A kutatók azt állítják, hogy ugyanez a helyzet felnőtteknél is, mert egyrészt folyamatos a bizonytalanság a fokozott öngyilkossági veszély tekintetében, másrészt ismertek az egyéb mellékhatások.
  • Az antidepresszánsok hatásosságával kapcsolatos kételyek, valamint a használatukkal járó kockázatok keltette aggályok miatt újra kell tárgyalni az antidepresszánsok alkalmazásával kapcsolatos, érvényben lévő ajánlásokat.
  • Alaposan újra kell értékelni a depresszió jelenlegi megközelítését, és tovább kell fejleszteni a gyógyszermentes kezelési alternatívákat.
  • Mivel az antidepresszánsok használata lett a társadalom fő válasza a stresszre, az alkalmazásukkal szemben évtizedekkel ezelőtt keletkezett várakozásokat szintén felül kell vizsgálni.

(Forrás: Moncrieff, M; Kirsch, I.: Az antidepresszánsok hatásossága felnőtteknél, British Medical Journal, 2005, 331:155-157.)

A cikk magyar nyelvű részletes ismertetése és magyarázata itt olvasható