Ősi egyiptomi módszerek Hippokratész előtt – avagy a gyógyítás kezdetei

Orvostörténeti kutatások szerint a korunkban alkalmazott gyógyító szemlélet gyökerei a 3500 évvel ezelőtti időkre nyúlnak vissza. Ez annyit jelent, hogy az ókori görögök és Hippokratész helyett valójában az ősi Egyiptomban kell keresni a modern orvoslás kezdeteit.

A manchesteri egyetem egyiptológus szakértői szerint az i. e. 1500-ban keletkezett orvosi iratok tanúsítják, hogy az ősi Egyiptomban igen fejlett gyógyító tevékenység folyt. Az orvostudomány atyjának tekintett Hippokratészt és az ókori görögöket megelőzően már az ősi Egyiptomban többféle gyógyszert és gyógyító módszert alkalmaztak, meglehetős sikerrel – mondta az egyik kutató. Dr. Jackie Campbell kijelentette, hogy amikor az ősi gyógymódokat és gyógyszereket összehasonlították a modern orvoslás eszköztárával, arra a következtetésre jutottak, hogy a 3000-3500 évvel ezelőtt alkalmazott módszerek közül soknak volt terápiás értéke.

Méz, gyanta, fémek

Már a 19. század közepén találtak olyan írásos bizonyítékot, amelyből kiderült, hogy az ősi egyiptomi gyógyítók a sebeket mézzel, gyantával és fémekkel kezelték. Ma már mindegyikről tudjuk, hogy antimikrobiális, vagyis a kórokozókat elpusztító hatású.

A kutatók olyan receptekre bukkantak, amelyekből kiderült, hogy a ricinusolajat, a sártököt (Colocynthis), a fügét és a korpát hashajtó szerként adták a betegnek az ősi Egyiptomban. Más iratokból kiderült, hogy a hasfájást, a kólikát bolondító beléndekkel (Hyoscyamus) gyógyították (ezt ma is alkalmazzák, homeopátiás szer ugyancsak készül belőle), szélhajtó szerként pedig a köménymagot és a koriandert használták.

Lenmaglisztes borogatás, zeller, sáfrány, gránátalma

További bizonyítékok kerültek elő arról, hogy a csontrendszer és az izmok betegségeinek, rendellenességeinek kezelésére bőrpírt előidéző, bőrizgató, keringésjavító szereket alkalmaztak, valamint lenmaglisztes borogatást, kötést tettek a fájdalmas helyekre, hogy felmelegítsék azokat, illetve csillapítsák a fájdalmat, nyugtassák az adott területet. Az ősi egyiptomiak a reumás panaszokra zellert és sáfrányt alkalmaztak (ezek hatását ma is kutatják a gyógyszeriparban). A beteget gránátalma fogyasztásával próbálták megszabadítani a bélgilisztáktól, a galandféregtől. (Ezt a gyógymód még 50 évvel ezelőtt is szerepelt az orvosok eszköztárában.)

A kutatásban részt vevő dr. Ryan Metcalfe most azon dolgozik, hogy új géntechnológiai módszerrel vizsgálja meg az ősi Egyiptomban alkalmazott gyógynövényeket. A kutatók célja kettős: egyrészt genetikai, kémiai és összehasonlító alapon összevetik az ősi egyiptomi gyógynövényeket és terápiákat a modern szerekkel és eljárásokkal, másrészt megvizsgálják, hogy az Észak-Afrikában hagyományosan alkalmazott gyógymódok és a 3500 évvel ezelőtt divatban volt gyógyító módszerek között milyen hasonlóságok, illetve átfedések találhatók.

Forrás és további információk: Medical News Today; University of Manchester