Mérgező üdítők; tért hódít a stevia

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) bejelentette, hogy a megvizsgált 100-féle üdítőitalból 5-ben túl magas benzoltartalmat talált, mérgező koncentrációban,. Eközben az élelmiszeriparban utat tör magának egy kiváló természetes édesítőszer, a stevia.

Az ivóvízben egymilliárd részre számítva maximálisan 5 egységnyi benzol engedhető meg, és a mérgezőnek talált üdítőitalokban ennél magasabb szintet mértek.

Miből keletkezik a benzol?

Az FDA közleményében hangsúlyozta: figyelmeztette a gyártókat, hogy termékükben a mérgező anyag szintje magasabb a megengedettnél. Valamennyi cég egyetértett a gyártási folyamat átalakításának szükségességével, és néhol ezt már meg is tették.

A mérgező anyag az italokhoz tartósítószerként hozzáadott nátrium- vagy káliumbenzoát, illetve az ugyancsak hozzáadott C-vitamin reakciójából keletkezik. Ez a kémiai reakció szerencsére nem minden esetben megy végbe; megfelelő feltételek fennállása szükséges hozzá.

Érintette ezt a témát közelmúltban megjelent cikkében Weixl-Várhegyi László életmód-tanácsadónk is.

Egyelőre csupán étrend-kiegészítő lehet

A másik „édes” hír az, hogy az évtizedek óta ismert és közkedvelt, természetes eredetű latin-amerikai édesítő szer, a stevia a jelek szerint utat tör magának az élelmiszeriparban is. Az élelmiszer-ipari óriásnak számító Coca-Cola Co. és a Cargill Inc. hírül adta, hogy szeretnének piacra dobni egy új természetes édesítőszert, amely 0 kalóriát tartalmaz és a dél-amerikai stevia gyógynövényből készül. Remélik, hogy ehhez elnyerik az egészségtudatos fogyasztók támogatását.

A terv, ha megvalósul, alapjaiban rengetheti meg a globális édesítőszer-piacot. Ahhoz azonban, hogy a gyártók előrukkolhassanak az új termékkel, le kell küzdeniük az Egyesült Államokban hatályos jelenlegi szabályozás korlátait. Amerikában ugyanis a stevia élelmiszer-adalékként nem engedélyezett, csupán étrend-kiegészítőként hozható forgalomba. Az engedélyező hatóságnak azonban figyelembe kell vennie a világ más országaiban bevett gyakorlatot is. Jelenleg a stevia a Föld 12 országában már élelmiszer-adalékként kerülhet forgalomba, beleértve Japánt is, ahol a teljes édesítőszer-piac 40%-át képviseli.

Különböző amerikai érdekvédő szervezetek – többek között a gyógynövénytermékeket gyártók szövetsége – már a múlt század 90-es évei óta arra törekszik, hogy elérje az FDA álláspontjának módosítását a steviával kapcsolatban. A jelenlegi jogállás ugyanis nem teszi lehetővé, hogy édesítőszerként használják.

Ezekről a fejleményekről a Wall Street Journal és a Washington Post című lapok számoltak be 2007. május végén.

(Forrás és további információ: Healthy News Service)