Új európai uniós öko-logo

Nyert az „eurolevél”, nyártól már kereshetjük az előre csomagolt ökológiai termékeken. Új logót kapnak ugyanis 2010. július 1-jétől az uniós tagállamokból származó, a szükséges előírásokat teljesítő biotermékek.

Csomagolt bioételAz Európai Bizottság hétfőn hivatalosan is bemutatta azt az új uniós ökológiai logót, amelyet képzőművészeti és formatervező szakos hallgatók számára meghirdetett összeurópai verseny keretében választottak ki.

Az „eurolevél”, amelyen zöld háttér előtt a levelet formáló EU-csillagok láthatók, egyértelmű szimbólum, amely egyszerre idézi fel a természetet és Európát. Az elmúlt két hónap folyamán csaknem 130 ezer résztvevő segítségével, internetes szavazáson dőlt el, melyik legyen a három legjobb pályamű közül a „kiválasztott”, a biotermékek jelölésére szolgáló embléma.

A győztes pályázatot, az „eurolevelet” – amely a szavazatok több mint 63%-át kapta –, egy németországi diák, Dusan Milenkovic készítette.

A logó feltüntetése július 1-jétől kezdődően lesz kötelező, de a csomagoláson az uniós címke mellett egyéb, magán-, regionális vagy nemzeti logókat is el lehet elhelyezni. Az elkövetkezendő hetekben várhatóan a biogazdálkodásról szóló rendeletet is módosítják, így annak egyik melléklete kiegészül az új logóval.

 (Forrás: Kiválasztották az új európai uniós ökológiai logót)