Az ateisták jobban élvezik a szexet?

Azok az emberek, akik nem hisznek semmiféle vallásban, sokkal jobban élvezik a szexet, mint vallásos társaik, akiket bűntudat gyötör még az aktus alatt is – állítja egy amerikai kutatás.

A Kansasi Egyetem két pszichológusa, Darrel Ray és Amanda Brown Szex és szekularizmus című felmérése 14 500 ember szexuális szokásait vizsgálta. A megkérdezettek között a hiten kívül nem volt különbség: hetente ugyanannyi alkalommal éltek szexuális életet és ugyanabban az életkorban kezdtek aktív nemi életet élni. Már a kutatás első fázisában kiderült, hogy a vallásos emberek sokkal rosszabbnak ítélték szexuális életüket, mint ateista társaik: utóbbiak szívesebben beszélnek szexuális fantáziáikról és felszabadultnak érzik magukat szex közben. Szerintük a szex természetes dolog, amivel örömet tudnak szerezni maguknak és partnerüknek is.Canova: Cupido

A kutatás azt vizsgálta, vajon van-e különbség az ateista és a vallásos emberek szexuális szokásaiban. Kiderült, hogy a szokások alapvetően hasonlóak: mind a két csoport elismerte, hogy rendszeresen végez önkielégítést, néz pornófilmet és volt már része orális szexben is. Az már más kérdés, melyik csoport mennyire élvezte ezeket a szexuális élményeket és milyen érzések kavarognak bennük egy-egy aktus után.

Mardosó bűntudat

Aggasztó, hogy az ateistákkal szemben a vallásos emberek egytől egyig bűntudatot éreznek a szexuális aktus alatt és után is. A legnagyobb bűntudat a mormonokat gyötri, de a katolikusok is küzdenek a negatív érzéseikkel. Az adatok jól mutatják, hogy minél erősebb a hite valakinek, annál inkább érzi bűnnek a szexuális életet, és mardossa bűntudat az aktus vagy a maszturbáció után. A kutatók a legnagyobb problémát nem is ebben látják, őket leginkább az aggasztja, hogy a mélyen vallásos családból származó gyerekek előbb ülnek le egy pornófilm elé, hogy tapasztalatot szerezzenek, mint hogy feltegyék szüleiknek a bennük felmerülő kérdéseket. Mivel legtöbbször azzal szembesülnek, hogy a szex bűn, ezért nem is mernek a szülőktől tanácsot kérni, inkább elhallgatják félelmeiket és kérdéseiket, ami később szexuális zavarokhoz is vezethet.

Daniel Ray arra is rávilágított, hogy bár a vallásos emberek szenvednek az őket gyötrő negatív érzésektől, mégsem hagynak fel a szexszel, hanem tovább élik nemi életüket. Érdekes adat az is, hogy azok az emberek, akik elhagyták vallásukat vagy akiknek elhalványult a hite, egy idő után nem éreztek szexuális bűntudatot.

(Forrás: atheismresource.com, angolból fordította: T. B.)