Veszélyes lehet a botox

A botulinum neurotoxin-A idegméreg, közismert neve botox. Izomlazító hatású, ezért az utóbbi évek talán legelterjedtebb csodaszere, amelyet az izmokba injektálnak. A bőr ideig-óráig szép feszes lesz tőle, ám az Anesthesia és Analgesia című tudományos folyóirat most arra figyelmeztet, hogy nem várt módon olyan izmokra is hat, amelyek távol vannak az injekció helyétől. A hatás pedig nem biztos, hogy előnyös.

A dr. Christiane G. Frick (Massachusetts General Hospital, Boston) vezette kutatás során megvizsgálták a botoxinjekció helyi és távoli, közvetlen és elhúzódó hatásait. Bár a botoxot sokkal jobban ismerjük kozmetikai beavatkozásokból, tudni kell, hogy a gyógyszert az izombeidegzési rendellenességek gyógyítására is használják. Úgy működik, hogy megszakítja az ideg és az izomszövet közötti jelet, ideiglenes bénulást idézve elő a beinjektált izmokban, akár arcizmokról legyen szó, akár szélütésből származó izomgörcsökről.

Állatkísérleteket végeztek: a kísérleti patkányok hátsó lábának ún. tibiális izmába botoxinjekciót adtak. Négy nappal később, ahogy az várható volt, a beinjektált izom teljesen megbénult. Az állat ellenkező oldali lába azonban ugyancsak csökkent választ adott elektromos stimulálásra anélkül, hogy az izomfunkcióban bármiféle jelentősebb hatást észleltek volna.Nem csak bőrfeszesítő

Az injekció hatására 16 nappal később még mindig tartott a csökkent funkció, izomremegés, izomfeszülés. Kevésbé, de az izomremegés, izomfeszülés az ellenkező oldali lábban is jelentősen csökkent maradt. Ez azt jelentette, hogy a botox nemcsak a beinjekciózott izmot bénította meg ideiglenesen, hanem elhúzódó hatást gyakorolt a távoli izomra is.

A botox azonban egy izomlazító gyógyszerre (atracurium) adott reakciót is megváltoztatott, és ennek a ténynek fontos klinikai következményei lehetnek. (Az atracurium széles körben használt izomlazító sebészeti beavatkozásoknál.)

Nagy az eshetősége, hogy ha a páciens botoxkezelést kapott, beleértve a kozmetikai célú kezelést is, az befolyásolhatja állapotának megfigyelését a műtét során.

„Bár tudtuk, hogy a botoxnak elhúzódó a hatása, a tanulmány arra enged következtetni, hogy ezek az izomhatások a beinjektált izmoktól távol is tapasztalhatók. Ha olyan valakin kerül sor műtétre, aki nemrégiben botoxkezelést kapott, az említse meg ezt a tényt az aneszteziológusának” – mondja a cikk nyomán dr. Steven L. Shafer, az Anesthesia & Analgesia főszerkesztője.

(Forrás: Független.hu)