Hízásra hajlamosíthat vacsorapartnerünk

Egy, a British Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint ha vacsorapartnerünk egészségtelen ételeket rendel az étlapról, nagyobb az esélye, hogy mi sem fogunk egészséges ételeket választani. A Birmingham Egyetem pszichológusai szerették volna megtudni, mennyiben befolyásolja az emberek étrendjét az, hogy a körülöttük lévők egészséges vagy egészségtelen ételeket fogyasztanak-e.

Hízásra hajlamosíthat vacsorapartnerünkKutatásuk során megvizsgálták hogyan választanak az étlapról azok, akik partnerei alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak, és hogyan azok, akik társai csupa kalóriadús ételt rendelnek.

A résztvevők svédasztalos rendszerben választhattak maguknak a magas kalóriatartalmú (kolbász, sült burgonya) és az egészségesebb, energiaszegényebb ételek (zöldségfalatkák) közül. A vacsorát egy beépített ember társaságában kellett elkölteniük, aki vagy csak magas, vagy csak alacsony kalóriatartalmú ételeket rendelt.

A laboratóriumi tesztek eredményei alapján egyértelmű, hogy az embereket nagyban befolyásolja, vacsorapartnereik milyen ételeket fogyasztanak. A zöldségfalatkákat például szinte csak akkor választották a résztvevők, ha partnerük is fogyasztott belőle. „A közös étkezések hatalmas kísértést jelenthetnek az egészségesen táplálkozó embereknek” – nyilatkozta Dr. Eric Robinson, a Birmingham Egyetem pszichológia tanszékének munkatársa. „Ezért fontos, hogy akkor is tudatosan tartsuk magunkat étrendünkhöz, ha a körülöttünk lévők zsíros ételekkel tömik magukat.”

„A mostani kutatási eredmények is bizonyítják az étkezés szociális jellegét és azt, hogy a közös evés milyen nagyban befolyásolja viselkedésünket” – tette hozzá Dr. Suzanne Higgs, az egyetem pszichobiológus munkatársa. A kutatás részletes leírása a British Journal of Nutrition internetes oldalán is elolvasható.