Az öregedés ellenszere a hidrogén-szulfid?

Az emberi szervezetben termelődő hidrogén-szulfidnak (H2S) fontos és változatos fiziológiás hatásai vannak. Pihenteti például az érfalakat és a simaizmok sejtjeit – erre az artériák tisztítása érdekében van szükség – mondja a tanulmány szerzője, Zhi-Sheng Jiang (Dél-Kínai Egyetem, Hunan). A hidrogén-szulfid úgy működik, mint egy antioxidáns: meggátolja a gyulladáskeltő faktorok keletkezését, amelyek mind hozzájárulnak az öregedéshez és az öregedéssel összefüggő betegségekhez.

A kísérleti egér, amelynek hiányzik az a génje, mely a hidrogén-szulfidot termelő enzimhez nélkülözhetetlen, korai, kiterjedt artériás érelmeszesedést mutat – az öregség elkerülhetetlen jelét.Késleltetett öregedés?

Az említett gén (klotho), amely az egérből hiányzott, úgy tűnik, a hidrogén-szulfiddal együtt többféle módon megnöveli az élettartamot. A vesékben ACE-gátló hatása van, mint egyes magas vérnyomást karbantartó gyógyszereknek. Nem meglepő, hogy a korral csökken a vérben a hidrogén-szulfid koncentrációja. A hidrogén-szulfid hiányát általában a szív- és érbetegségekkel hozzák összefüggésbe.

De a hidrogén szulfid-szint csökkenése, úgy vélik, az idegrendszer egészségét is aláássa. Állatkísérletekben kimutatták hiányát Parkinson-kórnál, de alacsony értéket mutat az Alzheimer-kóros emberek agyában is. Azt is gyanítják, főleg állatkísérletekből, hogy a hidrogén-szulfid véd a rák ellen is.

„A rendelkezésre álló adatok erősen amellett szólnak, hogy a hidrogén-szulfid lesz a következő olyan szer, amely megelőzi, illetőleg javítja az öregedéssel járó tüneteket, illetve az öregség betegségeit” – következtetett Jiang. – „A jövőben akár a táplálékkal, akár táplálékkiegészítővel szedhetik az emberek a hidrogén-szulfidot – állítja a kutató.”

(Forrás: Független)