Sokkal keményebben kell dolgozniuk a konditeremben az elhízott nőknek, mint a férfiaknak

Az amerikai lakosság több mint egyharmada túlsúlyos és közülük is rengetegen szenvednek az olyan járulékos betegségektől, mint a kettes típusú diabétesz és a különböző szív- és érrendszeri betegségek. Az úgy nevezett ‘elhízás járvány’ ellen a szakértők szerint a legjobb ellenszer az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás.

Sokkal keményebben kell dolgozniuk a konditeremben az elhízott nőknek, mint a férfiaknakA Missouri Egyetem nemrég napvilágra került kutatási adatai alapján azonban úgy tűnik, vannak olyan mozgásformák, amelyek bár a férfiak számára előnyösek, nők esetében sokszor nem hozzák meg a kívánt eredményt. A szakértők szerint éppen ezért szükség lenne a külön a nők számára kifejlesztett intervenciós edzésprogramokra.

„A kutatási adatok alapján egyértelmű, hogy a nemek közötti különbség hatással van a cukorbetegségben szenvedő túlsúlyosak szív- és érrendszeri funkcióira” – nyilatkozta Jill Kanaley, a Missouri Egyetem Dietetikai és Edzésfiziológiai Tanszékének professzora. „Míg a férfiak számára az aerob mozgásformák (mint a séta, vagy a futás) egyértelműen hasznosak, a nők esetében nem tapasztalható jelentős javulás az aerob edzések hatására.”

Kanaley és kollegái 75 kórosan elhízott cukorbeteg férfi és nő szív- és érrendszeri funkcióit (pulzus, vérnyomás) követték figyelemmel a kutatás ideje alatt. A szív- és érrendszeri funkciók vizsgálatánál izometrikus kéztesztet is alkalmaztak, ami egy tárgy erős és folyamatos szorításából áll. Ezt a tesztet a 16 hetes edzésprogram kezdetén és végén is megismételték.

„A kutatási adatok alapján egyértelmű, hogy az edzés teljesen máshogy hat a férfiak és a nők szervezetére, főleg a cukorbetegségben szenvedők esetében” – jelentette ki Kanaley. „Ez különösen azért fontos, mert nőknél a kettes típusú cukorbetegség az egyik első helyen szerepel a vezető halálokok között. Eddig azt hittük, hogy a rendszeres testmozgás nemtől és kortól függetlenül az egyik leghatékonyabb intervenciós módszer a cukorbetegség esetében, de úgy tűnik, nem egészen ez a helyzet: bizonyos mozgásformák egyáltalán nem javítják a cukorbeteg nők állapotát.”

Kanaley szerint a kettes típusú diabéteszes nők esetében az intenzívebb és hosszabb ideig tartó edzésprogramok vezethetnek csak eredményre. „Ezen kívül arra is nagyobb hangsúlyt kéne fektetni, hogy a testmozgást követően milyen gyorsan térnek vissza a szív- és érrendszeri funkciók a normálishoz, amellett, hogy mennyire emelkedik meg a pulzusszám az edzés alatt.”

„Sokan csak azzal törődnek, hogy milyen magasra emelkedik a pulzusszámuk edzés közben, pedig a pulzus normalizálódásának időtartama legalább olyan fontos tényező, amire oda kell figyelni” – vélekedett a kutató. „Testmozgás közben fontos, hogy megemelkedjen a vérnyomás is, de ebben az esetben sem mindegy, hogy milyen mértékben, valamint az sem, hogy milyen gyorsan tér vissza az eredeti állapotába. A kutatás során azt tapasztaltuk, hogy a nők vérnyomása sokkal lassabban normalizálódik, mint férfiaké. Az edzésprogram teljesítését követően a férfiak vérnyomásának és pulzusának normalizálódási ideje jelentősen csökkent, a nők esetében azonban szinte semmit sem változott.”

A kutatás részletes leírása a Metabolism című tudományos szaklapban olvasható.