Egymillió fogamzásgátlót szedő nőt figyelmeztettek a vérrögképződés veszélyére

A hatóságok felszólították a brit családorvosokat, hogy tájékoztassák betegeiket arról, hogy amennyiben a legnépszerűbb fogamzásgátló gyógyszereket szedik, a vérrögképződés kétszer magasabb kockázata leselkedik rájuk, mint azokra, akik más készítményeket szednek. Ez a szigetországban becslések szerint mintegy egymillió nőt érint.

Egymillió fogamzásgátlót szedő nőt figyelmeztettek a vérrögképződés veszélyéreA brit gyógyszerfelügyeleti szerv, a Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) arra szólította fel az orvosokat, hogy alaposan vegyék fontolóra az egyes betegek kockázati tényezőit, mielőtt felírják számukra ezeket a kombinált fogamzásgátló tablettákat. Az ellenjavallatot többek között a kórtörténetben szereplő mélyvénás trombózis, vagy nagyon magas vérnyomás indokolhatja.

Az MHRA január 22-én kelt levelében azt írta az orvosoknak, hogy „ennek ellenére nincs ok arra, hogy a kombinált készítményeket panasz nélkül szedők leálljanak a gyógyszerekkel. „A kombinált hormonális fogamzásgátló gyógyszerek rendkívül hatékonyan gátolják nem a nem kívánt terhességet. Jelentős előnyökkel is járnak, amelyek jóval felülmúlják a súlyos mellékhatások alacsony kockázatát.”

A Bayer gyógyszergyár már bejelentette, hogy feltűnőbb formában fogja feltüntetni a jövőben a gyógyszerek címkéjén a vérrögképződés kockázatára vonatkozó figyelmeztetést.

Az európai hatóságok az orvosoknak kiküldött figyelmeztetését az indokolta, hogy egy francia jelentés kimutatta, 2000 és 2011 között 2 529 súlyos vérrögképződéses esetet okoztak a kombinált fogamzásgátlók. Ezek közül 1 751 esetért a harmadik generációs gyógyszerek voltak felelősek. Ezek a vérrögök átlagosan húsz halálesethez vezettek évente, amiből tizennégyért az új generációs tabletták voltak felelősek.

Franciaországban ennek hatására a gyógyszerfelügyelet arra szólította fel az orvosokat, hogy csak akkor írják fel betegeiknek az újabb gyógyszereket, ha már kipróbálták a régebbieket. Ehhez képest a brit MHRA intézkedése enyhébbnek tekinthető. A kutatók jelenleg is vizsgálják az újabb generációs gyógyszerek és a vérrögképződés összefüggését, de azt gyanítják, hogy a kockázatot a fogamzásgátló gyógyszerekben használt szintetikus ösztrogén emelheti meg.