Ráncfeltöltés miatt vakság, agykárosodás?

Már korábban is érkeztek sokkoló hírek arról, hogy a divatos ráncfeltöltő kezelések után páciensek tartós vakságot szenvedtek el, nemrégiben azonban egy elismert kozmetikai sebész azt állította, hogy legalább harminc esetben fordult már elő látásvesztés ilyen kezelés hatására, egyes betegeknél pedig stroke-ot is okozott az injekciós beavatkozás.

A ráncfeltöltések során a bőr alá egy gélszerű anyagot fecskendeznek be, melynek hatására az arc vagy egyéb testrész jóval fiatalabbnak tűnik. Mivel ezek a töltőanyagok nem gyógyszernek, hanem implantátumnak minősülnek, nem vonatkoznak rájuk ugyanazok a szabályok, így tehát az Egyesült Királyságban legálisan bárki befecskendezheti ezeket a páciensbe, akár van ilyen irányú képzettsége, akár nincs.Szakemberrel, megbízható forrásból

A ráncfeltöltő kezelések mellett a másik legnépszerűbb az ajakfeltöltés, melytől a páciensek azt remélik, hogy teltebb, vonzóbb ajkuk lesz, ám az eredmények néha inkább komikusra sikerülnek. Amint arról dr. Julian De Silva londoni plasztikai sebész beszámolt, az csak a kisebbik baj, ha valaki egy ajakfeltöltés hatására karikatúraszerű külsőt kap, ennél sokkal súlyosabb a helyzet, ha a „szakember” a töltőanyagot véletlenül az artériába fecskendezi, ez ugyanis a bőrszövetek elhalásához vezethet, vagy ha a sérülés olyan artériát ért, amely a szem vérellátásáért felel, látásvesztést is okozhat.

A legrosszabb esetben azonban az agy vérellátásáért felelős artéria sérül, ami pedig stroke-hoz vezethet. De Silvának a fentiek fényében az a tanácsa, hogy aki ilyen jellegű kezelésekre szánja el magát, előtte tájékozódjon arról, milyen anyagot enged magába fecskendezni és annak milyen mellékhatásai lehetnek.

A szakember a hialuronsav alapú töltőanyagot javasolja, illetve csak azokat, melyeket jóváhagytak az egészségügyi hatóságok, emellett az is rendkívül fontos, hogy képzett szakember kezei közé kerüljünk, aki tisztában van az arc anatómiájával, így biztosan nem fog ártani nekünk.