Nem a resveratroltól vagyunk egészségesebbek

A vörösborban, fekete csokoládéban, bogyós gyümölcsökben található resveratrolról feltételezték, hogy aki ilyen vegyületben gazdag táplálékot fogyaszt, hosszú életű lesz, elkerüli rák, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt a cukorbetegség is. Sem a gyulladásmarkerek, sem az említett betegségek nem voltak azonban kapcsolatban a resveratrol koncentrációjával.

Ennek a hiedelemnek a kiindulópontja az úgynevezett „francia paradoxon” volt – ami annyit tesz, hogy koronáriás szívbetegség ritkán fordul elő a franciák között, magas koleszterin- és telített zsírtartalmú étrendjük ellenére. Ezt a rendszeres vörösbor-fogyasztásnak tulajdonították, ami resveratrolt és más polifenolokat tartalmaz.Nem csodaszer, de egészséges

„A resveratrol sztori újabb bizonyíték arra, hogy sok a túlzás az egészségre kedvező hatások körül, amelyek nem állják ki a próbát” – mondja Richard D. Semba professzor (Johns Hopkins University), a kutatás vezetője. – „Abból indultunk ki, hogy bizonyos táplálékok fogyasztása előnyös számunkra, mert resveratrolt tartalmaznak. Csakhogy erre nem találtunk bizonyítékot.”

A negatív eredmény ellenére Semba professzor nem látja értelmetlennek a vörösbor, a fekete csokoládé és a bogyós gyümölcsök fogyasztását, mert sok embernél csökkentik a gyulladást, és – úgy tűnik – védik a szívet. „Ezek az előnyök, ha vannak, más polifenolokból vagy más anyagokból eredeztethetők. Ezek komplex táplálékok, amit róluk igazán tudunk, az az, hogy ezek a kedvező hatások valószínűleg nem a resveratroltól származnak.”

Semba professzor egy nemzetközi kutatócsoport vezetőjeként 15 éven át kísérte figyelemmel közel 800 idős (65 év fölötti) emberen a resveratrol hatását, akik Olaszországban, a Chianti régióban éltek. Vizeletminta-elemzéssel állapították meg a résztvevők szervezetének resveratrol koncentrációját, és megállapították, hogy a legmagasabb resveratrol koncentrációval rendelkező emberek nem kevésbé halandóak, mint azok, akiknek egyáltalán nincs resveratrol a vizeletében. Sem a gyulladásmarkerek, sem a szív- és érbetegség, sem a rákhalálozás nem volt kapcsolatban a resveratrol koncentrációjával.