Csodanövény: moringa, vagy lóretekfa

Aki nem ismeri a moringát, vagy más néven lóretekfát, annak mindenképpen ajánljuk, mert igazi vitaminbomba, és tele van hasznos ásványi anyaggal. A csoda fájának is nevezik ezt a nálunk kevésbé ismert növényt, hiszen a moringafa leveleiben olyan egyedülálló, értékes tápanyagok vannak, amelyek 300 betegség gyógyítására is alkalmasak.

Mi is a moringafa?

A moringafa Ázsiában és Afrikában őshonos, nálunk sajnos kevésbé ismert. A fa levelei nagyon értékesek, több mint 80 féle tápanyagot és 40 antioxidánst tartalmaznak, sok bennük a vas és a kalcium is.Moringa

Tudta, hogy a moringa

  • – tizenötször több kalciumot tartalmaz, mint egy banán?
  • – hétszer több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs?
  • – négyszer több A-vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa?
  • – huszonötször több vasat tartalmaz a spenótnál?
  • – négyszer több ballasztanyagot tartalmaz a zabnál?

Hogyan, mire használjuk?

A fa leveleiből por készül, amelyet a legegyszerűbben kapszula formájában juttathatunk a szervezetünkbe. Még egyszerűbb, ha a leveseket vagy a salátákat ízesítjük moringaporral.

Aki moringaporból készült üdítőt fogyaszt, garantáltan nem lesz álmos vagy nyomott, hiszen a növény élénkítő hatással van a szervezetre. Normalizálja a vérnyomást, a koleszterinszintet, de még a szívünkre és a keringésünkre is jó hatással van. Enyhíti az ízületi gyulladásokat, pozitívan hat az immunrendszerre és a ráncok csökkentésében is nagy szerepe van.

Hogyan fogyasszuk?

A kapszulát egyben is lenyelhetjük, de a benne lévő port egyszerűen feloldhatjuk vízben és tejben is. Vigyázzunk azonban arra, hogy naponta 3-6-nál több kapszulát ne fogyasszunk, a moringának ugyanis nagyon magas a tápanyagtartalma.

(Németből fordította: Sophie)