A foci több veszélyt rejt, mint hittük

A brit gyerekek körében a legnépszerűbb sport kétségkívül a futball, és nincs ez másként a világ számos országban sem. A neurológus szakértők szerint azonban a fejelést be kellene tiltani, mivel túl sok sérülés forrása lehet. Az Egyesült Államokban több iskola már tiltólistára vette a fejelést, bár ilyen alapon az akár amerikai futball egészét betilthatnák.

A foci több veszélyt rejt, mint hittükDr. Michael Grey, University of Birmingham neurológus tudósa szerint a gyerekek nyakizma nem elég fejlett ahhoz, hogy a sokkhatást elviselje, ráadásul az agyrázkódás veszélye is fennáll. A profi játékosok körében végzett, agyműködést vizsgáló kutatások igazolták, hogy a fejelés káros hatással van az agyra hosszútávon.

„Nem hinném, hogy bölcs dolog, ha azt tanácsoljuk a gyerekeknek, hogy ne sportoljanak. Ugyanakkor elengedhetetlenül fontos, hogy manapság, amikor az elhízás népbetegségnek számít, nyíltan beszéljünk egyes sport veszélyeiről is. A futball szabályait mindenképpen felül kell vizsgálni: a célunk az, hogy a fejelés a jövőben hivatalosan is szabálytalanságnak minősüljön” – fejtette ki Dr. Grey a Sky Newsnak adott interjújában.

A vélemények megoszlana arról, hogy hány éves kortól elég erős a gyerek nyakizma ahhoz, hogy súlyos következmények nélkül fejelhessen. „Egyes kollégák szerint a 14 éves kor megfelelő határ, mások úgy vélik, hogy az agyrázkódás és az egyéb agykárosodások veszélye miatt a fejelést egy az egyben be kellene tiltani minden korosztály számára” – tette hozzá a szakember.