Kövérség – frissebb agy?

Míg az alacsony súly 34 százalékkal megnöveli a demencia – memóriahanyatlás, tanulási képesség elvesztése – rizikóját, az erősen elhízottak kockázata erre 29 százalékkal csökken. Ezt állítja egy óriási adatbázisú vizsgálat alapján Stuart Pocock, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora. (Az Alzheimer-kór az esetek 60-80 százalékát adja.)

Pocock és munkatársai csaknem 2 millió ember orvosi leleteit vizsgálták az Egyesült Királyságban. A kutatás 20 évet ölelt fel, az adatokat az Egyesült Királyság népességének 9 százalékát magába foglaló orvosi leletadatbázisból (Clinical Practice Research Datalink) kapták.

A soványak feledékenyebbek lesznek?A kutatásba átlagosan 55 éves korukban kerültek be a résztvevők, közepes testtömeg-indexük 26,5 volt, ami a túlsúlyos kategóriát jelenti.

A kilenc év követési idő alatt 45 507 személynél diagnosztizáltak demenciát. A kutatók azt találták, hogy a normális súlyú emberekhez képest (testtömeg-index 20-25) a soványakat, akiknek ennél kisebb volt a testtömeg-indexük érett felnőtt korukban, 34 százalékkal gyakrabban diagnosztizálták demenciával. A megnövekedett kockázatuk a soványság megállapítása után 15 éven át megmaradt.

A kutatók adatai szerint az életkor középső szakaszában fennálló memóriavesztés-kockázat – a testtömeg-index növekedésével párhuzamosan – csökkent. Azokkal összehasonlítva, akik normál súlyúak, az erősen elhízottaknak 29 százalékkal kisebb volt a kockázatuk a memóriavesztés kialakulására.

Az eredmény érvényes maradt akkor is, ha figyelembe vették az ismert demencia-kockázatot növelő tényezőket: a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

A kutatók azzal biztatnak, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a memóriaromlás kezelésének újragondolásához…