Együnk csüngő csokrosindát?

Az Afrika egyes részein a hagyományos étrend részeként ismert növények talán a legtáplálóbb élelmiszerek az egész világon. A juta len, az amarántlevél, az ebszőlő és a csüngő csokrosinda több fehérjét és vasat tartalmazhat, mint a jelenleg szuperélelmiszernek kikiáltott kelkáposzta. Ezek a zöldségek kalciumban, folátban, A-, C- és E-vitaminban is gazdagok.

Együnk csüngő csokrosindát?A kutatók kimutatták, hogy ezek az Afrika egyes részein a hagyományos étrend részeként ismert növények talán a legtáplálóbb élelmiszerek az egész világon. A juta len, az amarántlevél, az ebszőlő és a csüngő csokrosinda több fehérjét és vasat tartalmazhat, mint a jelenleg szuperélelmiszernek kikiáltott kelkáposzta. Az afrikai eredetű zöldségek kalciumban, folátban, valamint A-, C- és E-vitaminban is gazdagok. A kutatók szerint a helyi afrikai közösségek által fogyasztott zöldségek ráadásul erős antioxidáns hatással is rendelkeznek.

Mary Abukutsa-Onyango professzor, a kenyai Jomo Kenyatta Kertészeti Egyetemen végzett kutatás vezetője elmondta, hogy a zöldségek egy része nem érhető el széles körben, mert sokan idegenkednek tőlük, vagy összetévesztik a gyomnövényekkel.

„Ezek közül az Afrikában őshonos zöldségek közül sok egyáltalán nincs kihasználva. Ezek a zöldségek tele vannak antioxidánsokkal, amelyek megtisztítják a szervezetünket, és csökkentik a hajlamot az életmóddal összefüggő betegségekre.”

Abukutsa-Onyango professzor azt is hozzátette, hogy egyes zöldségek más egészségügyi előnyökkel is járnak. A keserű dinnye (balzsamkörte) például bizonyítottan fokozza az inzulinkezelés hatékonyságát cukorbetegekben, mert növeli a sejtek glükózfelvételét.

A professzor szerint ha ezeket a zöldségeket szélesebb körben fogyasztanák, a világ számos területén segíthetnének az alultápláltság visszaszorításában. A fejlett országokban pedig más szuperélelmiszerekhez hasonlóan a hagyományos nyugati étrend részévé válhatnak.