A currykeverés művészete

Valóban létezik, a curry-fa (Murraya koenigii), amelynek levelei kötelező összetevők szinte minden currys ételhez. Ennek azonban semmi köze napjaink közkedvelt curry-jéhez, mivel az nem önálló fűszer, hanem fűszerkeverék. A curry valójában a gyarmati korszak emléke és terméke, Nagy-Britanniában keletkezett fűszerpor, az indiai konyha nem használja.

A curry szó és a currypor angol találmány. A „curry” kifejezés Indiában keletkezett a gyarmati időkben, mert a „kaari” vagy „kaaree” szóval ott a zöldséggel és rizzsel készült szószokat és egytálételeket illették. Indiában a különböző fűszerkeverékeket a curry készítéséhez Masala-nak (keverék) nevezik. Ezért az indiai curry-ételek megtartják nevüket. Nagy-Britanniában curry lett a szabványosított fűszerpor, amely alkalmazkodik az európai ízléshez. Az azóta használt curryport az indiai konyha nem használja, és ott csak exportra gyártják.

Kurkumától sárga currys rizsÉdes, pikáns, enyhe vagy erős

Összesen mintegy 36 különböző fűszert használnak a curryhez. A keverék fontos eleme a kurkumagyökér, amely a curry élénk sárga színét adja. Egyéb összetevői például a mustármag, görögszéna, gyömbér, kardamom, piros- vagy fekete bors, koriander, kömény, szegfűszeg, chili, fahéj, szegfűbors, szerecsendió-virág, kálmosgyökér, zeller és a babérlevél. Az indiai curryt regionálisan eltérően minden háztartásban frissen állítják össze. Ehhez a fűszereket általában pörkölik, majd egy mozsárban, darálóban összezúzzák.

Tésztával, rizzsel, zöldséggel

A curry nemcsak ízletes fűszer, hanem pozitív hatással van az egészségre is. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a civilizációs betegségeket, gyulladáscsökkentő, koleszterinszintet stabilizáló és pozitív hatással van a cukorbetegségre. Még a rákos betegeknek sem szabad alábecsülni a curry hatását. A kurkuma gyengíti a rákos sejteket, és így gátolja a tumor növekedését, ugyanakkor erősíti az egészséges sejteket, és ezzel megakadályozza a betegségeket.

A vizsgálatok ígéretes kezdeti eredményeket mutattak az Alzheimer-kór vagy a Kennedy-féle betegség esetében is. A curry e pozitív tulajdonságai azonban nem indokolják a curry-kolbász rendszeres fogyasztását. E zsíros étel helyett célszerű az alacsony zsírtartalmú tészta fogyasztása currys szószokkal, vagy a thai curry zöldséggel és rizzsel, amelyek jobban egészségesebbek.

Thai és japán curry

Thaiföldön a curryt Gaeng-nek vagy Kaeng-nek nevezik. Ezek többnyire sok folyadékot tartalmazó ételek, amelynek mártása kókusztej-alapú. A többnyire porított indiai curryvel szemben az összetevők Thaiföldön inkább pasztákban lelhetők fel. A curry nagyon népszerű Japánban is, és ott nyugati ételnek tekintik, mert a britek révén került Indiából Japánba. A fűszerkeveréket ott háromféle erősségben árusítják, és általában rizzsel, currys rizsként tálalják.

Saját készítésű curry

Próbáljunk egyszer saját curryt keverni. A fűszerkeverékeknek étvágygerjesztő hatásuk van. Mivel azonban az ízük, aromájuk néhány hónap múlva csökken, ne készítsünk egyszerre túl sokat. Ha a currys mártásnak erősebb sárga színt akarunk adni, tegyünk hozzá kevés sáfrányt vagy kurkumát. Ha ugyanis túl sok curryport használunk, a szósz nem sárga lesz, hanem keserű!

(Németből fordította: Koncz László)