MIND diéta a demencia ellen

A MIND diéta tulajdonképpen két diéta egybeolvasztása: a mediterrán és a magas vérnyomást javító diétáé. A Rush University orvosi központjának kutatói azt állítják, hogy a MIND diétához való ragaszkodás 7,5 évvel lassítja az agy öregedését, csökkentheti az Alzheimer-kór kifejlődésének kockázatát. Az előírt étrend lemondásokkal jár, de kimondottan kellemes.

A kutatók 960 idős embert soroltak be az epidemiológiai kutatásba, olyanokat, akik a mentesek voltak az elbutulás bármelyik típusától. A résztvevők átlagéletkora 81,4 év volt. Évente alapos kognitív vizsgálaton estek át, a mérések öt területre vonatkozó standardizált tesztekkel (epizodikus memória vagy személyes életesemények, munkamemória, szemantikus memória – az általános történésekre emlékezés, vizuális-térbeli képesség, az észlelés sebessége) történtek. A tesztek eredményét ezután összevetették a MIND diéta betartásával.

Zöldlevelű zöldségek a jókA diétát, amelynek teljes elnevezése Mediterrán-DASH Diéta Intervenció a Neuro-degeneratív Hanyatlás csökkentésére, Martha Clare Morris táplálkozási epidemiológus dolgozta ki. A DASH diéta a magas vérnyomás ellenőrzését szolgálta, de mind a két diétát alkalmasnak találták a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a szívroham és a sztrók kockázatának csökkentésére.

„Az Alzheimer-kór az Egyesült Államokban a hatodik vezető halálok, és ez a kór alkotja az elbutulás eseteinek 60-80 százalékát. Az öregedéssel együtt járó kognitív hanyatlást meg kell előzni, ez ma fontosabb, mint eddig bármikor. Ha csak öt évvel is tudnánk késleltetni a demenciát, a kórban szenvedők számát – és a költségeket – körülbelül a felére tudnánk csökkenteni” – állítja a kutató.

A MIND diéta 15 „előírásból” áll. Ebből 10 a követendő előírás, amely a kognitív egészséget szolgáló táplálékokat ismerteti, ehhez járul az 5 kerülendő, egészségtelen táplálékfajta. Az agyra káros hatású élelmiszercsoport: a vörös hús, a vaj és a keményített margarin, a sajt, a tészták, az édességek és az olajban sült ételek.

Aki csatlakozik a diétához, annak napi három adag teljes kiőrlésű gabonát, zöld leveles zöldséget és más zöldségeket kell ennie minden nap és egy pohár bort innia mellé. A nassolás csak dióféle lehet, babfélét kétnaponta kell ennie. Baromfihúst és bogyós gyümölcsöket legalább kétszer egy héten, halat pedig hetente egyszer fogyaszthat. Emellett korlátoznia kell az egészségtelennek minősített élelmiszerek fogyasztását, kezdve a vajjal, amiből a fogyasztás mértéke nem haladhatja meg a napi egy evőkanálnyi mennyiséget. Édességből, tésztából, zsíros sajtból, olajban sült ételekből heti 1 adagnál kevesebbet fogyaszthat a diétázó.

A bogyós gyümölcsöket speciálisan választották ki a MIND diétához. A kék áfonya az egyik leghatásosabb táplálék az agy épségének megóvásában, a földieper szintén jól szerepelt a legutóbbi kutatásokban, amelyek a kognitív funkciót támogató gyümölcsöket vizsgálták – magyarázza Morris, és így folytatja: még nagyon sok kutatás van előttünk, úgy gondolom, további módosítások is lesznek a diétában, ahogy a diétával kapcsolatos tudomány és az agytudományok fejlődnek.