Ha azt hiszi, hogy túlsúlyos, tovább hízik

Azok az emberek, akik elfogadják, hogy ők túlsúlyosak vagy éppen kövérek, nagy valószínűséggel tovább szedik fel a kilókat magukra, szemben azokkal, akiknek nincs tudomásuk arról, hogy súlyosabbak az orvos által javasoltnál, mondják a University of Liverpool kutatói. Ne állítsuk be a kövérséget valami szörnyű dolognak – mondja a szakember.

Angol és amerikai kutatók elemezték annak az időperiódusnak az adatait, amikor a gyermek eléri a serdülőkort, és tudatossá válik benne a saját testsúlya – akár megfelel az a valóságnak, akár nem –, majd követték testsúly-gyarapodásukat az időben.

Talán nem csak ezt szabadAz Egyesült Királyság kutatása a résztvevőket 23 éves koruktól 45 éves korukig követte, az amerikai felmérés rövidebb időn át, hét, illetve kilenc-tíz évig tartott. Arra jutottak, hogy az, aki túlsúlyosnak minősítette magát, nagyobb valószínűséggel számolt be „stressz miatti túl sokat evés”-ről, ami aztán tovább növelte a súlyát.

Dr. Eric Robinson (Liverpooli Egyetem Pszichológia Intézete) így magyarázza: Annak elismerése, hogy az illető túlsúlyos, már önmagában stresszt okoz, ezért nehezebb egészséges döntést hozni az életmódjában – ami egyáltalán nem teszi könnyebbé a közegészségügyi szakemberek munkáját.

Az ember azt várná, hogy ha valakiben tudatosítjuk, hogy túlsúlyos, igyekszik az életmódját úgy igazítani, hogy leadjon pár kilót. Fontos volna, hogy ne bélyegezzék meg őket. A „súlyos egyéniségek” amúgy is testkép-elfogadással küzdenek. Ami nem is meglepő, ahogyan a túlsúlyról beszélni szoktunk a társadalomban.

„Azt a formát, ahogyan beszélünk a testsúlyról, a túlsúlyról és a kövérségről, újra kell gondolnunk. Biztosan megvan a módja, hogyan tudnánk bátorítani az embereket, válasszák az egészséges utat az életmódjukban, és eközben ne állítsuk be a kövérséget valami szörnyű dolognak – mondja a szakember.”