Allergiamentes spanyol parkok

Világszerte sok millióan szenvednek szezonális allergiában. Granadai kutatók azt remélik, hogy olyan városi zöld területeket lehet majd kialakítani, amelyek nem okoznak allergiát a lakosság 30 százalékában. Javaslatokat is tettek arra, hogyan érdemes a jövőben megtervezni a parkokat, hogy a lakók tiszta szemmel és száraz orral élvezhessék a szabad teret.

Allergiamentes spanyol parkokAhelyett azonban, hogy hátradőlne egy csomag zsebkendőt szorongatva, Dr. Paloma Carinanos aktívabb küzdelembe fogott az allergia ellen. Azt tanulmányozza, hogyan járulnak hozzá a városi parkokban lévő fák az allergia kialakulásához. Carinanos már egészen fiatalon elkezdett érdeklődni az allergia iránt, mivel hét testvérével együtt ő is örökölte édesapjától a szezonális rendellenességet.

Mára a növények és az élővilág megmentésének és kezelésének elismert szakértőjévé vált. Kutatócsoportjával azt vizsgálja, hogyan befolyásolják a városi zöld területeken élő növények a levegő minőségét. Ezt követően pedig azt próbálják kideríteni, hogyan hat a levegő minősége az emberi egészségre. A spanyol szakértők különösen Granadát vizsgálják, a sok más földközi-tengeri nagyvároshoz hasonló elrendezéssel és éghajlattal rendelkező várost, amelyekben a világon a legmagasabb a pollenallergiák gyakorisága. A kutatók azt remélik, hogy erőfeszítéseik következtében olyan városi zöld területeket lehet majd kialakítani, amelyek nem okoznak allergiát a város lakosságának 30 százalékában.

Dr. Carinanos munkatársaival először a Granada tíz legnagyobb zöld övezetében található fákat kategorizálta. Ezt követően mindegyik fafajta esetében rögzítették a beporzás típusát és időtartamát, valamint az allergia kiváltására való lehetőségét. Ezekből az adatokból ki tudták számolni, hogy az adott zöld övezet negatív módon befolyásolja-e a levegő minőségét, és okoz-e allergiás megbetegedéseket.

A szakértők meglepetésére az derült ki, hogy a Granadában legnagyobb mennyiségben előforduló fák többsége egészségtelen és veszélyes levegőminőséget okoz. Carinanos szerint az is megdöbbentő, hogy ezeknek a zöld területeknek a megtervezésekor a tájképpel, az éghajlattal és a divattal kapcsolatos feltételeket is figyelembe vették, de egyáltalán nem számoltak a pollennel kapcsolatos problémákkal.

Eredményeik alapján a kutatók javaslatokat is tettek arra, hogyan érdemes a jövőben megtervezni a városi parkokat. Tanácsaikkal azt szeretnék biztosítani, hogy a város minden lakója tiszta szemmel és száraz orral élvezhesse a szabad tér szépségeit.