Menopauza idején nem véd a „jó” koleszterin

A HDL koleszterin viselkedése megváltozik, és akár hozzá is járulhat az érelmeszesedéshez – derül ki egy új kutatásból. A gyakran „jó” koleszterinként említett HDL-nek nem minden életszakaszban ugyanaz a szerepe, hiszen árthat a változókorban lévő nőknek. A legújabb eredmények szerint ilyenkor akár elő is segítheti a veszélyes érelmeszesedés kialakulását.

Meglepődtünk az eredményeken. Mindannyian tudjuk, hogy ennek a koleszterinnek védenie kellene – nyilatkozta a kutatást vezető Samar El Khoudary, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa. – A menopauza előtt valóban véd is. A változókor időtartama alatt azonban mintha elősegítené az érfalakat sújtó lerakódás kialakulását. Az érfalak megkeményedésével járó állapot pedig szívproblémához vezethet.

Elzáródó érfalEz független az olyan tényezőktől, mint például a testsúly vagy a rossz koleszterin szintje. Az eredményeket az Észak-amerikai Menopauza Társaság Las Vegas-i éves ülésén mutatták be októberben.

A vizsgálat során 225 negyvenes évei végén járó nőt vizsgáltak, és 9 évig kísérték őket figyelemmel. A felmérés kezdetén egyikük sem szenvedett szívbetegségben.

Bebizonyosodott, hogy menopauza idején a növekvő HDL-koleszterinszinttel párhuzamosan az érelmeszesedés is fokozódik. Ebből következik, hogy a HDL viselkedése tényleg megváltozhat ebben az időszakban – magyarázta a szerző. Az azonban egyelőre még nem tisztázott, hogyan lesz a jóból rossz.