Szteroid helyett ózon a térdbe

A milliók életét megnehezítő térdízületi gyulladás kezelésével kapcsolatban a napokban két tanulmány is napvilágot látott. A bostoni dr. Tim McAlindon (Tufts Egészségügyi Centrum) szerint a térdízületi gyulladás kezelésében leginkább bevett szteroidos injekció nem lassítja a betegség progresszióját. A másik, Sao Pauló-i vizsgálatban ózoninjekciót használtak.

A szóban forgó bostoni vizsgálatban 140, főként túlsúlyos hölgy vett részt, átlagéletkoruk 58 év. A betegek fele háromhavonta kapott szteroidos injekciót két éven keresztül, míg a másik felük placebo kezelésben részesült.

Szteroid vagy ózon? Ugyan a szteroidos kúra biztonságosnak tűnt, hosszabb távon nem csökkentette a tünetek súlyosságát. A szakértők szerint azonban a rövidtávú fájdalomcsillapításban lehet helye a gyógyszernek.

A Sao Pauló-i Egyetem munkatársaihoz köthető a másik klinikai vizsgálat, mely ugyan még csupán kezdeti stádiumban van. A résztvevő 63 beteg ózongázt tartalmazó injekciót kapott, 35-en részesültek placebo kezelésben. Az ózon mellett csökkent a fájdalom, és a betegek javuló fizikai funkciókról számoltak be, emellett később volt szükség a protézisműtétre is.