Illóolajok a légszennyezettség okozta tüdő- és májbajok ellen

A növények természetes módon kiválasztanak esszenciális olajokat, amelyek különböző vegyületekből állnak. Némely vegyületek antioxidánsok, némelyek gyulladásgátlók. A fenilpropanoidok például olyan szerves vegyületcsoport, amely megtalálható több növénynek az illóolajában, és ígéretes gyulladásgátló hatása van.

Vannak e vegyületek között transzanetolok – az ánizs és az édeskömény illóolajának összetevője –, van az esztragol – a bazsalikomban található vegyület –, az eugenol – a szegfűszegben található –, és van az izoeugenol, amit az ilang-ilang tartalmaz.

Gyulladáscsökkentő olajokMiriana Kfoury (Université du Littoral Cote d’Opale – Franciaország) munkatársával együtt ezeket az illóolajokat felhasználva kezelte a finompor-szennyezés okozta gyulladásokat. A finom por tipikus légszennyezés, egyben ismert rákkeltő anyag.

Kfoury és munkatársai mintát vettek Bejrútban a szennyezett levegőből, amelyben finom porrészecskék voltak. A mintákat emberi sejtkultúrába helyezték (bronchiális hámsejt és májsejt-kultúrába). A finom porrészecskék gyulladást okoztak a sejtekben: gyulladáskeltő citokineket – IL-6 -ot és IL-8-at – választottak ki. A citokinek szintje akkor növekszik meg, ha az immunrendszer harcba száll valamilyen fertőzéssel.

Ezután a kutatók kipróbálták a mintákon a felsorolt illóolajok hatóanyagait, amelyekről ismert, hogy viszonylag nagy koncentrációban sejthalált képesek okozni.

Meghatározták a vegyületek hatásosságának – sejtölő képességének – szintjét, majd egyenként az emberi sejt- és levegő-mintákba helyezték őket. Megnézték, hogy az illóolaj-vegyületek kifejtenek-e védő hatást a máj- és tüdősejtekre, amelyeket a finom porrészecskék károsítanak.

A tesztelt illóolaj-vegyületek mindkét típusú citokin szintjét csökkentették, mégpedig az IL-6 szintje 96 százalékkal, az IL-8 citokin szintje 87 százalékkal lett alacsonyabb.

Eredményeink bizonyítják, hogy a természetes illóolajok vegyületei hatásosak a finom porrészecskék gyulladást okozó hatása ellen – jelentette ki Kfoury.

A beszámoló az Environmental Chemistry Letters-ben jelent meg.