Veszélyesek a füstmentes dohánytermékek

Óriási népszerűségnek örvendenek a füstmentes dohányipari termékek, amelyek egyértelműen összefüggésbe hozhatók az ún. opportunista fertőzésekkel. A termékekben fellelhető baktériumpopulációk adnak okot aggodalomra, különösen a Bacillus licheniformis és a Bacillus pumilus az, amely veszélyes, mivel gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a tüdőben.

Csak az Egyesült Államokban több mint 8 millió ember használ füstmentes dohányterméket, eddig azonban meglehetősen kevés adat állt a rendelkezésünkre az ezekben tanyázó baktériumpopulációkkal kapcsolatban.

Nő a fertőzésveszély

Az Applied and Environmental Microbiology című szaklapban publikált kutatás szerint az ezekben a termékekben fellelhető baktériumpopulációk aggodalomra adnak okot. Különösen a Bacillus licheniformis és a Bacillus pumilus az, amely aggályos, mivel gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a tüdőben, azonkívül az ún. opportunista (megfelelő helyzet, pl. immungyengeség esetén bekövetkező) fertőzések esélye is megnő általuk.

Léteznek más bacilusfajták is, amelyek jelenléte súlyos egészségügyi kockázatot jelent. Elképzelhető, hogy egyes fajták összefüggésbe hozhatók hasmenéses és hányásos tünetek megjelenésével is, mivel enyhe mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek nagy mennyiségben akár komolyabb betegségeket is okozhatnak – teszi hozzá a szakember.

Bizonyos bacilustípusok, akárcsak a Stapphylococccus epidermidis és a Staphylococcus hominis egyes törzsei a kutatók szerint akár rákkeltő hatásúak is lehetnek, de ennek pontos feltérképezéséhez további vizsgálatokra van szükség.