Edd meg a halált és fizess érte!

Ismeri a glifozátot? Nem, nem ismerem. De ismernie kellene. Ez az, amit a növényvédő szaküzletekben Roundup néven kínálnak. A legkeresettebb növényvédő szer a világon. Kémiai képlete: C3H8NO5P. Bármelyik hobbikertész meg tudja venni. Ez az a méreg, amit a gazdálkodók a vetés előtt és a betakarítás előtt nagy mennyiségben a földekre permeteznek.

Nem csak az állatok pusztulnak el, a mezőgazdasági termelők és családjaik is megbetegszenek. A glifozátról van szó.

A glifozát (diklórfenoxi-ecetsav) széles spektrumú gyomirtó. Úgy hat, hogy gátol egy enzimet, amely felelős a fehérjeszintézisért a növényekben. Ez azt jelenti, hogy megöl minden növényt, amely genetikailag nem módosított.

Ahol használták

A glifozát szisztematikusan hat, vagyis behatol a növény minden részébe, a levelekbe éppen úgy, mint a magokba. A glifozátot nem lehet lemosni, és nem bomlik le se hevítés, se fagyasztás hatására. A világon elterjedt növényvédő szerek felében a Monsanto amerikai cégtől származó glifozát van.

Más mezőgazdasági vegyi üzemek, mint a Syngenta, a Bayer és a Dow saját fejlesztésű glifozátot hoz kereskedelmi forgalomba. A glifozátpiac nagy részét a Monsanto biztosítja olyan gazdák révén, akik szerződésben vállalják, hogy a Monsanto által géntechnikailag megváltoztatott növényeket kizárólag az ő termékükkel permetezi.

Németországban a szántóföldek 39 százalékát (4,3 millió hektár) permetezik glifozáttal. Ausztriában a mezőgazdasági minisztérium eddig nem hozott nyilvánosságra pontos számokat a glifozáttal permetezett területekről.

Bár a glifozát világszerte a leginkább használt gyomirtó, az élelmiszereket Európában még a közelmúltig nem vizsgálták glifozát-maradványokra. A glifozát használatát 2002-ben engedélyezte az EU anélkül, hogy a hatóságok biztonsági vizsgálatokat végeztek volna. A gyártó adataira hagyatkoztak, az eredeti adatok titokban maradtak.

A genetikailag módosított növények kifejlesztésével, amelyek ellenállnak a gyomirtóknak, már a termesztés során is alkalmazni lehet a glifozátot. Röviddel a gabonafélék betakarítása előtt a gazdák ismét glifozátot permeteztek, hogy csökkentse a szemek nedvességtartalmát.

A hatóanyag lebomlására nem marad elég idő, és a mindennapi kenyérrel ez bekerült az emberi szervezetbe. Az ártalmatlannak mondott, sőt félrevezető reklám következtében a szert gyakran nem megfelelően alkalmazták, pl. autóbeállóknál vagy utaknál, ám ez szigorúan tilos. A következő esővel a mérgező lé a csatornákba vagy a legközelebbi patakba, tóba került.

Kémiai gyomirtók egyébként már nem találhatók a szupermarketek polcain, online azonban elég egy kattintás, és van olcsó gyomirtó 40 000 négyzetméterre. Teljes legálisan.

Hobbikertészek csak kis csomagolásban rendelhetik meg, amellyel legfeljebb 800 négyzetméter gyomot lehet kiirtani. Az internetes kereskedők azzal a mondattal biztosítják magukat, hogy „a szer nem engedélyezett a ház- és a kiskert területén”.

Világszerte legalább egymillió tonna glifozátot permeteznek ki. A Monsanto-szabadalom lejárt, és glifozátot most különböző márkaneveken forgalmazzák. A hatás egy héten belül jelentkezik: a növények elhalnak. A legtöbbet eladott glifozát tartalmú szerek a Roundup, Glyphos, Keeper vagy a Vorox. Egyedül Németországban több mint 90 különböző termék engedélyezett – sok közülük a házi- és kiskertek számára is.

A glifozát soha nem volt biztonságos. A gyártó adatai szerint sem használható vizek közvetlen közelében, mivel a halak és más vízi organizmusok számára mérgező. A glifozát hatóanyaga megöli a kétéltűeket is annak ellenére hogy esetleg az ajánlott mennyiségben használják.

Még az emberi embriók rákos deformitásai is összefüggésbe hozhatók a glifozáttal. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a glifozátot „valószínűleg emberekre rákkeltő”-ként sorolta be.
Sokan elbizonytalanodtak, hogy valószínűleg, vagy tényleg rákkeltő. Sok vita van:

  • 1. arról, hogy a gazdának igaza van, aki egy tv-interjúban a glifozátot gyanúsítja, mert a barátnője 27 évesen emlőrákban, és a gazdaságban segítő saját bátyja 36 évesen vastagbélrákban meghalt.
  • 2. arról, hogy egy argentínai szójatermesztó régióban – itt glifozátot széles körben használják – kiugróan nagy szánban találtak daganatot gyermekeknél.
  • 3. arról, hogy egy argentin vizsgálat megállapította, hogy a glifozát fejlődési rendellenességet okoz béka- és csirkeembriókban.
  • 4. arról, hogy néhány országban a szert betiltották vagy szigorúbb a használata, pl. Sri Lankán, Mexikóban és Hollandiában.
  • 5. arról, hogy 16 anyatejmintát vizsgáltak, és a glifozátmaradványok az ivóvízben megengedett maximális 0,1 nanogramm/milliliter maradványszint felett voltak.
  • 6. arról, hogy az Ökoteszt folyóirat olyan eredményeket hozott nyilvánosságra, miszerint tízből hét vizsgálatnál Angliában és Németországban a szóban forgó gyomirtót kimutatták a vizeletben.
  • 7. arról, hogy az élelmiszerekben is glifozátmaradványok vannak. Az Ökoteszt tízből nyolc vizsgált zsemlében találta meg, ami azt bizonyítja, hogy a glifozát túléli a sütési hőmérsékletet.

A vizsgálatok a vizsgált 18 ország tesztszemélyénél bizonyítani tudták a glifozát jelenlétét a szervezetben.

(Németből fordította: Koncz László)