Ötből egy mond igazat, ha azt állítja: jól van

Hogy vagy? – kérdezzük ismerőseinket naponta akár többször is, és a válasz általában ez: köszönöm, jól vagyok. Az igazság azonban az, hogy ötből csupán egy ember mond igazat akkor, amikor állítja, hogy jól van. Az is igaz, hogy erre az udvarias kérdésre a legtöbben nem is várnak őszinte választ. Pedig lehet, hogy annak jólesne az érdeklődés.

Az átlagos brit felnőtt hetente nagyjából 14 alkalommal mondja azt, hogy „jól vagyok”, ugyanakkor az emberek harmada ilyenkor nem mond igazat. Legalábbis ez derül ki a 2000 fő részvételével készült kutatásból, amely a Mental Health Foundation (MHF) megbízásából készült. A megkérdezettek huszonkét százaléka szinte mindig hazudik, tudjuk meg.

Hogy vagy?

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a többség nem is vár őszinteséget a kérdés feltevésekor: 59 százalék számít arra, hogy eleve őszintétlen választ fog kapni a „hogy vagy?” kérdésre.

Talán úgy tűnik, hogy az emberek többsége szívesen beszél az érzéseiről, a valóságban a többség inkább az egyszerűbb utat választja: rávágja a kérdésre, hogy jól van, függetlenül attól, hogy ez tényleg igaz-e – mondja a kutatást vezető Jenny Edwards, az MHF vetetője.

A szakember szerint a hogylétről érdeklődő kérdés a támogató közeg illúzióját adja, mintha az adott közösség tagjai valóban törődnének a másik lelkiállapotával, és szükség esetén segítséget is nyújtanának. Az emberek ötöde ezzel szemben úgy gondolja, hogy örülne, ha a valóságban több érzelmi támogatást kapna a környezetétől.