Divat a vámpírterápia

A vámpírterápiát sok hollywoodi celeb kedveli, főként szépülésre használják. A vérterápiát és a vérátömlesztést jelenleg egy sor különféle probléma kezelésére alkalmazzák a gyógyászatban, az ún. plazmaterápia a leggyakrabban használt. Egyes szakemberek szerint a bőrbetegségtől a pattanások után maradt hegekig számos probléma kezelhető ezzel a módszerrel.

Egyes vélemények szerint a friss, egészséges fiataloktól származó vér segít a régi vér frissítésében, amely a sejtek regenerálódásának útjában áll. Egy friss kutatás szerint ha idősebb egerek vérét fiatalabb rágcsálók vérével helyettesítik, már 24 órán belül javul a máj szövetének állapota.

Vámpírterápia

A Kim Kardashian és sok más hollywoodi celeb által kedvelt „vámpírterápia” (amelynek célja elsősorban inkább a szépülés) azért a tudomány szerint sem teljesen butaság. Ennek oka az, hogy vérben rengeteg különféle tulajdonsággal rendelkező sejt van. Ezeknek egy része a növekedést, a regenerálódást segíti, ami a bőrre, a csontozatra és a porcokra is hat.

A növekedést segítő tényezők rendkívül fontosak, ha a szervezet öngyógyító képességéről van szó. Amikor megsérülünk, a vérlemezkék az első sejtek, amelyek a sebhelyet elérik, hogy a gyógyulási folyamat megkezdődhessen – fogalmaz Lennard Funk, a cheshire-i Wilmslow Hospital sebésze.

Jelenleg is számos vérre épülő terápia létezik az orvostudományban, ezek közül az ún. plazmaterápia a leggyakrabban használt, amely nagyban felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat különböző betegségekben. Próbálkoztak már vele ízületi betegségben, sőt még a kopaszság kezelésében is – a használata a gyógyászatban azért nem túl széleskörű.