Nők néma infarktusa

Az ünnepek előtt és alatt a nők gyakran figyelmen kívül hagyják saját szívük egészségét. A készülődéssel, a háztartás tökéletes ellátására törekvéssel túl nagy nyomást helyeznek magukra, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Átélhetnek akár egy néma szívinfarktust is anélkül, hogy észrevennék a bajt. Mondjuk, milyen tünetekre figyeljen.

A Houston Methodist DeBakey Heart & Vascular Center kardiológusa, dr. Karla Kurrelmeyer szerint a nők figyelmen kívül hagyják akár egy néma szívinfarktus tüneteit is annak érdekében, hogy minden időben elkészüljön és a helyén legyen.

Minden időben meglegyen

Míg a szívroham többnyire mellkasi fájdalommal és légszomjjal jelentkezik, a néma infarktus hasonlíthat emésztési problémához, jelentkezhet influenzaszerű tünetekkel vagy izomfájdalommal. Fontos, hogy az ilyen panaszokat mielőbb kivizsgálják, hogy elkerüljék a szív hegesedését és károsodását – mondta Kurrelmeyer.

A stressz indukált kardiomiopátia, vagyis a szív pumpafunkciójának gyengülésével járó állapot szintén aggodalomra adhat okot az ünnepek környékén. Ez a felgyülemlett stresszhormonok hatására alakul ki, nőkben főként az 50-70 éves korosztályban.

Ha ismert magas vérnyomással állunk szemben, kifejezetten fontos ennek kontrollja az ünnepek alatt, hiszen gyakoriak a vérnyomás-kiugrások és súlyos esetekben stroke is kialakulhat.

A szívproblémák nőkben nem mindig olyan jól felismerhetőek, mint férfiakban. Ezek a tünetekre figyeljünk:

  • extrém gyengeség, szorongás vagy légszomj
  • rossz közérzet
  • mellkasi nyomás vagy fájdalom
  • izzadás, hányinger, hányás, szédülés
  • emésztési zavar, szorító érzés a torokban
  • gyors vagy szabálytalan szívverés

Fontos, hogy a nők magukra is tudjanak időt szánni, stresszoldó tevékenységgel fel tudjanak töltődni a szabadidő alatt. Hiszen mennyivel jobb az ünnepet otthon, a családdal tölteni, mint orvosokkal a sürgősségi osztályon…