Ha finom, akkor hizlal is?

A közhiedelemmel ellentétben a kívánatos íz nem vezet önmagában súlygyarapodáshoz. A legtöbb ember ugyanis úgy véli, hogy a jóízű ételek hizlalnak a leginkább. Az ízeknek az ételek kiválasztásban meghatározó a szerepük, nem pedig a mennyiségében – állítja egy tanulmány, amely szerint a jóízű és egyben egészséges ételek fogyasztására érdemes törekedni.

A vezető szerző, dr. Michael Tordoff szerint egereken végzett kísérletükben a céljuk annak megítélése volt, hogy vajon az íznek mennyire van szerepe a túlevésben és az elhízásban.

Jóízű és egészséges

Az első kísérletből kiderült, hogy az egerek a hozzáadott tápértékkel nem rendelkező édes vagy olajos ízeket preferálják. Az egerek két csésze ételt kaptak. Az egyikben sima rágcsálótáp, a másikban szukralózzal, illetve ásványi olajjal kevert tápszer volt. Mindkét esetben a tápérték nélküli, édesítővel kevert tápot választották, ami azt bizonyítja, hogy ezek az ízek valóban nagyon vonzóak számukra.

A másik kísérletben az egereket három különböző étrenden tartották hat héten át: az első csoport sima rágcsálótápon élt, a második szukralózzal ízesítetten, a harmadik ásványi olajjal kevert tápot kapott. A vizsgált időszak végén nem volt kimutatható különbség a három csoport súlygyarapodásában.

További vizsgálatok során kiderült, hogy az édes és olajos ízeknek tartós a vonzerejük, hiszen még hat hét után is rendre ennek a fogyasztása mellett döntöttek az ízesítetlennel szemben. Jóízű és egyben egészséges ételek fogyasztására érdemes törekedni – tette hozzá Tordoff.

Eredményeiket a Physiology & Behavior folyóiratban olvashatjuk.